Dicle Ve Kralkızı Barajları Enerji Üretemiyor

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Enerji Üretemiyor... -Baraj Gölünde Su Hacminin Yeterli Olmaması Nedeniyle Kralkızı Barajı`Nda Bir Ay, Dicle Barajı`Nda İse Arıza Nedeniyle 9 Gündür Elektrik Üretilemiyor.


DİYARBAKIR (A.A) - 14.12.2000 - Diyarbakır`daki Dicle ve Kralkızı barajlarında, arıza ve yeterli suyun olmaması nedeniyle elektrik üretimi yapılamıyor. A.A. muhabirinin DSİ 10. Bölge Müdürlüğü ve TEAŞ İşletme Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, 1998 yılında tamamlananarak enerji üretimine başlanan yıllık 146 milyon kilovatsaat enerji üretme kapasitesine sahip Kralkızı Barajı, bölgede yaşanan kuraklıktan etkilendi. Elektrik üretimi için gölünde 2 milyar metreküp su olması gereken Kralkızı Barajı`ndaki su miktarı bölgede yaşanan kuraklıklardan dolayı 520 milyon metreküpe indi. Su seviyesinin düşmesi nedeniyle barajda yaklaşık 1 aydır elektrik üretiminin yapılmadığı bildirildi. Kralkızı barajından enerji üretiminin yapılabilmesi için en az 700 milyon metreküp suya ihtiyaç bulunduğunu ifade eden yetkililer, yeterli miktarda su toplanması için enerji üretimine 1 ay ara verildi. Kuraklık barajları olumsuz yönde etkiledi. Son yağışlarla yeterli miktarda suyun olması halinde enerji üretimine yeniden balayacağız dediler.


DİCLE BARAJI`NDAKİ DURUM;

Bu arada, Dicle Barajı`nda da, enerji üretiminin gerçekleştirildiği ünitelerde henüz belirlenemeyen bir nedenle meydana gelen arızadan dolayı enerji üretimi yapılamıyor. Bu yıl yapımı tamamlanarak enerji üretimine başlanan yıllık 298 milyon kilovatsaat enerji üretme kapasitesine sahip Dicle Barajı`nda da 9 günden buyana elektrik üretilemediğini belirten yetkililer, arızanın giderilmesine çalışılıyor. Ünitelerde meydana gelen arızanın giderilmesiyle üretime yeniden başlanılacak dediler.
 

Hisse Başarıyla eklendi