Devleti Altın Makas Şağar küçültecek

08.11.2001 - 09:49 | Son Güncelleme :


IMF`den ve G-7`lerden sağlanacak ek dış finansmanın kaderini belirleyecek, devlet harcamalarının küçültülmesi operasyonu Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar`a emanet edildi.
Şağar, bütçe ve mali kontrol alanındaki uzmanlığının yanı sıra, devlet personel rejimi konusunda da deneyimli bir isim olarak tanınıyor.
Başbakanlık`ta tam bir kapalı kutu olarak tanımlanan Şağar, 51 yaşında ve Mülkiye ekolünden geliyor. 1976 yılında maliye müfettişliğine başlayan Şağar, 1984 yılında Maliye Bakanlığı Bütçe Genel Müdürlüğü`nde daire başkanı, 1987 yılında genel müdür yardımcısı oldu. Şağar, 1988 yılında Devlet Personel Başkanlığı`na atandı.
2 yılı aşkın süredir Başbakanlık Müsteşarlığı görevini sürdüren Şağar, Sayıştay Başkanlığı`na da aday oldu ancak daha sonra adaylıkta ısrarcı olmadı.
Bu yıl özellikle gelir arttırıcı önlemler paketi üzerinde yürüttüğü bireysel çalışmalarla dikkati çeken Şağar, bir ara vergi ve sigorta beyannamesi veren mükelleflerden sabit tutarda pay kesilmesi önerisi ile gündeme geldi. Ancak bu öneri kabul görmedi. Buna karşın yurtdışına çıkışlarda alınan 50 dolar harç uygulaması yürürlüğe girdi. Şağar ayrıca kamuda taşıt operasyonuna da imza attı. Kurumlardaki taşıt sayısının azaltılması ve belirli kademelerin altındaki bürokratlara makam otomobili tahsis edilmemesi uygulaması da Şağar tarafından şekillendirildi.

Öneriler paketi

Şağar`ın başkanlığında Maliye Müsteşarı Ertan Dikmen, DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu ve Hazine Müsteşarı Faik Öztrak`ın üzerinde çalıştığı harcama kısıcı ve gelir yaratıcı paket çerçevesinde şu konular üzerinde duruluyor:
- Kamu işçilerine verilen iki ikramiyeden birinin ertelenmesi önerildi. 135 trilyon lira tasarruf sağlayacağı belirtilen bu öneri henüz kesinleştirilmedi
- -KİT`lerde emekliliği gelen 30 bin işçinin re`sen emekli edilmesi düşünülüyor. İlk etapta tazminat ödemesi nedeniyle kamudan kaynak çıkış olacağı, bu tutarın yıllık işçi ücretine denk düşeceği, ancak 2002 yılından itibaren 700 trilyon lirayı aşkın tasarruf etkisi yaratacağı öngörülüyor.
- Konsolide bütçeye dahil kuruluşlarda işçi statüsünde çalışan ve emekliliğe hak kazanan 5 bin işçinin yıl sonuna kadar emekli edilmesi planlanıyor. Tasarruf boyutu 100 trilyon lira civarında hesaplanıyor.
- Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü`nün bölge müdürlükleri kapatılıyor. İl müdürlükleri ekipman ve işçileri ile il özel idarelerine devrediliyor. Tasarrufun boyutu 300 trilyon lira olarak tahmin ediliyor.
- DSİ ve Karayolları bölge müdürlükleri azaltılıyor.
- İlaç fiyat kararnamesi ile kar iskonto oranlarının yeniden düzenleniyor. İlaç giderlerini 95 trilyon lira azaltması bekleniyor.
- Sağlık Bakanı Osman Durmuş`un da önerdiği gibi ilaçların tane ile satılması ve en az 10 trilyon lira tasarruf sağlanması öngörülüyor.
- Tedavi hizmetlerinde yüzde 10`luk hasta katılım payının arttırılması ve kaynakta maaştan kesilmesi düşünülüyor. Sağlık karnelerinin hak sahipleri dışında kullanımının önlenmesi ile 200 trilyon lira tasarruf yapılabileceği ileri sürülüyor.
- Sigorta prim tahsilat oranının artırılması. SSK ve Bağ-Kur`a bu şekilde 300 trilyon lira kaynak girişi bekleniyor.
- Akaryakıt Tüketim Vergisi tutarlarının artırılması.
- Çiftçiye doğrudan gelir desteği ödeneğini reel olarak arttırılmıyor. Bu kalemden tasarruf 400 trilyon lira olarak ifade ediliyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi