Devlet sırım gibi olsun e-Türkiye doğsun

05.09.2002 - 09:36 | Son Güncelleme :


CeBIT 2002 Bilişim Fuarı ve Zirvesi`ne siyasetçi ilgisi ikinci gün de devam etti. Birinci gün fuarın açılışını yapan Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz`ın ardından, Yeni Türkiye Partisi (YTP) Genel Başkanı İsmail Cem de Bilişim Zirvesi`nin konuğu oldu.

Kalabalık bir partili grubuyla Türkiye Bilişim Derneği ( TBD) ve Microsoft`un ortak düzenlediği ‘‘E-Türkiye’’ forumuna katılan Cem, ‘‘Teknolojik değişim önemli, ama kafaların değişimi daha önemli’’ mesajını verdi.

Türkiye`deki mevcut devlet anlayışı ile e-Türkiye`nin hayata geçirilemeyeceğini kaydeden Cem, ‘‘e-Türkiye mükemmel bir anlayış, ancak tek başına birşey ifade etmiyor. e-devlet olmadan, devlet anlayışı değişmeden E-Türkiye olmaz’’ diye konuştu.

Devletin ağırlıklarından, kilolarından kurtularak sırım gibi olması gerektiğini savunan Cem şöyle devam etti: ‘‘Bakanlık sayısı azaltılmalı. 36`dan 22`ye inmeli. Ancak mevcut anlayışla 22 bakanlık da olsa durum değişmez. Önemli olan anlayışın değişmesi. Devletin 24 saat on-line çalışan bir yapıya kavuşması lazım. ’’

Cem, YTP`nin e-devlet planı çerçevesinde aldığı kararları şöyle açıkladı: Gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri 1 Ocak 2003`ten itibaren elektronik ortamda verilmeli. Bütün vergi beyannamelerinin elektronik ortama geçişi 2003`te tamamlanmalı. Türkiye`de vatandaşlar devletle olan bütün işlerini elektronik ortamda takip edebilmeli.
 

Hisse Başarıyla eklendi