Devlet gazete sahibi oldu.

06.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bankaya el konulmasından sonra devlet Sabah Gazetesine yüzde 15 ortak konumuna geldi.




Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu, Etibank`ın yüzde 15.7`sini elinde tuttuğu Sabah Yayıncılık`a ortak oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun Etibank`a el koymasıyla birlikte Sabah Gazetesi`nin yüzde 15 hissesini elinde bulunduran devlet, aynı zamanda gazetenin ortağı oldu.

Etibank`ın sahibi Dinç Bilgin, Sabah Gazetesi, ATV ve Sabah Yayıncılık`a işadamı Turgay Ciner`i ortak etti. Daha sonra yönetim hisselerinin yarısını alarak Sabah`ın yedi kişilik yönetim kuruluna dört kişi soktu. Bankaya el konulmasından sonra devlet Sabah Gazetesine yüzde 15 ortak konumuna geldi.

Medya Holding`in İMKB`ye gönderdiği açıklamada Sabah Pazarlama`nın 10 trilyon 511 milyar 843 milyon lira tutarındaki A grubu nama yazılı hisselerin 6 trilyon 270 milyar lira olarak satılan bölümü bugün 5 trilyon 230 milyar 144 milyon lira olarak değiştirildi. Değişiklik sonrası satılan tutarın toplam sermayeye oranının yüzde 15.92 olduğu bildirildi.

Son Perde: Çukurova Grubu
Sabah İkitelli`deki süper tesislerini boşalttı. Önce nedeni anlaşılamadı. Sonradan ortaya çıktı. Sabah Grubunun patronu Dinç Bilgin`in, Mehmet Emin Karamehmet`e borcu olduğu... Ve Mehmet Emin Karamehmet`in Sabah Grubu`nun en büyük kozu olan ATV`nin %50`lik hissesini satın alması haberi Çukurova Grubu`nu büyük bir medya devi haline getirdiği düşünüldü. Satın alındığı açıklandı fakat daha sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Üst Başkanı Zekeriya Temizel Sabah`ın satışına el koydu. Sabah gazetesinin kendisinden habersiz devredilemeyeceğini söyleyen Temizel `Önce bize parayı ödesinler.` dedi.

Temizel `Ödesinler Plaket Verelim`

Sabah gazetesi,yönetimin Çukurova Grubu, Park Grubu, MV Holding`in olusturdugu MTM Haber Yatırım AŞ`ye gectigini duyurdu. Ancak, Etibank`ın eski sahibi olan Dinc Bilgin`in hisselerini, malları üzerinde ihtiyati tedbir oldugu icin devredemeyecegi ortaya çıktı. Zekeriya Temizel, MTM Grubu`nun ancak 438 milyon doları odemesi halinde satışın olabileceğini belirtti. Sabah`ın hisselerinin Çukurova Grubu`nun sahibi Mehmet Emin Karamemet, Park Holding`in sahibi Turgay Ciner ile Turkcell`in kurucularından Murat Vargı`nın olusturduğu MTM Konsorsiyumu`na devredildiğine ilişkin haberler üzerine Üst Kurul inceleme başlattı. Konsorsiyumun hisseleri devralabilmesi için önce Etibank`ın alacaklarını ödemeleri gerekir. Bilgin`in, gazete dergi ve televizyonlarını MTM Haber Yatırım`a 1 milyar dolarlık borcu karşılığında devretmesinin mahkeme kararına aykırı oldugu belirtildi.

Sabah Cephesinde Değişen Bir Şey Yok...


Sonuçta Sabah Grubunun ortaklık yapısında değişiklik yok. Hala Etibank dolayısıyla devlet Sabah`ın yüzde 15`ine sahip. Diğer ortaklar ise sırasıyla Medya Holding yüzde 15,93, Medya H. İnternational yüzde 8,15 ve yüzde 40,43`ü halka açık. Ancak tek değişen acı gerçek Dinç Bilgin`in ceketini alıp gitmesi...
 

Hisse Başarıyla eklendi