Devlet bilişim atağına kalkıyor

15.07.2003 - 09:33 | Son Güncelleme :


Türkiye`nin sanayi stratejisi yeniden yapılandırılıyor. Bu süreçte teknoloji yoğun sektörler desteklenecek

DPT koordinatörlüğünde AB`ye gönderilmek için hazırlanan Sanayi Stratejisi, Türkiye`nin sanayi politikasının genel çerçevesini vermek üzere şekillendirildi. Buna göre kamu sektörü yatırımları, öncelikle ekonomik ve sosyal altyapı üzerinde yoğunlaştırılacak. Buna karşılık özel sektör ise faaliyetlerini sürdürmesi ve artan şekilde devletin çekildiği alanlara yatırım yapması yönünde teşvik edilecek. Stratejiye göre, savunma ve havacılık, makine, kimya, elektronik ve bilişim ile biyoteknoloji gibi bilgi ve teknoloji yoğun sanayi desteklenecek, sanayide ileri teknolojilerin kullanımı geliştirilecek ve geleneksel sanayinin rekabet gücü artırılacak. İşletmelerin kurumsal ve mali yapılarının geliştirilmesine, yeni teknolojilerin, bilişim teknolojilerinin, üretim sürecinde esnek üretim ve arz planlama sistemlerinin kullanımının yaygınlaşmasına önem verilecek.

Bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki rekabet gücünün artırılmasına önem verilecek, elektronik ticaretin yaygın kullanımı hızla geliştirilecek, stratejik sektörlerin gelişimi ve yabancı piyasalara yönelimleri için gerekli altyapı geliştirilecek. Stratejide yer alan beklentilere göre, GSYİH büyüme oranı bu yıl için yüzde 5.1, gelecek yıl için yüzde 5, 2005 yılı için de yüzde 5.1 olacak. 2005 yılında 47 milyar dolarlık ihracat, 67 milyar dolarlık da ithalat planlanırken, 2005`te 1 milyar 954 milyon dolar tutarında net doğrudan yabancı yatırım öngörülüyor.

Rafineri kurulacak

Kamu sektörü yatırımları, öncelikle ekonomik ve sosyal altyapı üzerinde yoğunlaştırılacak. Özel sektör ise faaliyetlerini sürdürmesi ve artan bir şekilde devletin çekildiği alanlara yatırım yapması yönünde teşvik edilecek. Stratejiye göre, tekstilde tasarım, koleksiyon tipi üretim, destek ve pazarlama faaliyetlerine özel önem verilecek. Petrol ürünleri talebini karşılamak üzere ülkede yeni bir rafinerinin kurulması teşvik edilecek.


 

Hisse Başarıyla eklendi