Devalüasyon İhtimali Yok

14.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı, kur politikasından uygulanan ekonomik program çerçevesinde hiç bir şekilde taviz verilmesinin söz konusu olmadığını ve bir devalüasyon ihtimali bulunmadığını bildirdiler.

Zaman zaman gündeme gelen devalüasyon söylentileri, FP Karaman milletvekili Zeki Ergezen tarafından, Başbakan Bülent Ecevit`e soruldu. Ecevit`e yöneltilen, Hükümet olarak devalüasyona gitmeyi düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız tarih verebilir misiniz? sorusuna yanıt Devlet bakanı Recep Önal`ın isteği üzerine Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı`ndan geldi.

Söz konusu soruya Merkez Bankası`nadn Başkan Gazi Erçel ve Başkan Yardımcısı Süreyya Serdengeçti imzasıyla gönderilen yazılı yanıtta, 2000-2002 yıllarını kapsayan üç yıllık dönemi kapsayan enflasyonla mücadele programının para politikasına ilişkin bölümünün programda öngörülen kur hedeflerinde herhangi bir sapma olmadan başarıyla uygulandığı hatırlatıldı. Kur sepeti değerinin yıllık kümülatif artış oranının 2000 yılında yüzde 19.9, 2001 yılında ise yüzde 10.9 olarak öngörüldüğü vurgulanan yazıda, Bu durumda anılan sepet değerinde, daha önceden yapılan açıklamalar dışında, bir artışın olması mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla uygulanan ekonomik program çerçevesinde devalüasyon ihtimali yoktur denildi.

Aynı soruya Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp imzasıyla gönderilen yanıtta ise kur politikasının enflasyonla mücadele proğramının merkezinde yer aldığı ve kurun çapa olarak kullanıldığı vurgualndı. Hazine`nin yanıtında, bu yolla kur hareketleri konusundaki belirsizlikler ortadan kaldırılarak enflasyon ve enflasyonsuz bekleyişlerin aşağıya çekilmesine çalışıldığı ifade edildi. 1 dolar ve 0.77 Eurodan oluşan kur sepeti değerinin artış hızının belli olduğu vurgulanan yazıda, bunun ötesinde bir kur artışının programın mantığına ayrı olduğu savunuldu.

2001 yılının ikinci altı ayına ilişkin günlük kur sepeti değerleri ile bu sepetin hareket edebileceği alt ve üst sınırların kamuoyuna ilan edildiği hatırlatılan yazıda, bunun ötesinde bir devalüasyon beklenmemesi gerektiği bildirildi. Yazıda, Tüm ayaklarıyla başarılı bir şekilde yürüyen bu programda, ayaklardan biri olan kur politikasından hiç bir şekilde taviz verilmesi sözkonusu değildir. Dolayısıyla devalüasyon beklentisiyle ilgili haber ve yorumlar sadece spekülasyondan ibarettir denildi.(ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi