Deutsche Bank Türkiyeyi işaret etti

18.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Alman Deutsche Bank, gelişmekte olan ülkeler arasında en cazip ülkelerin Rusya, Türkiye, Güney Afrika ve Polonya olduğunu açıkladı.


Gelişmekte olan piyasalardaki 2001 yılı öngörülerini açıklayan Deutsche Bank, Türkiye ve Rusya`nın yatırım yapılabilir ülkelerin başında geldiğini belirtti. Deutsche Bank`ın `Gelişmekte Olan Ülkelere Bakış 2001` başlıklı raporunda, enflasyon oranlarındaki ciddi düşüş nedeniyle Rusya, Türkiye`nin yanısıra Güney Afrika ve Polonya`nın da yatırım için en cazip ülkeler olduğu belirtildi.
Rusya`daki yüksek büyüme hızının 2001 yılında yüzde 4`ler düzeyinde dengeleneceğini belirten raporda, bu oranın daha sonra sürdürülebilir hale geleceği ifade edildi. Türkiye`de ise yılbaşından itibaren uygulanan dezenflasyon programının kararlılıkla devam ettirildiği vurgulanırken, Polonya ekonomisinde de gözle görülür bir iyileşme olduğu belirtildi.


ORTA VADEDE RİSK VAR;

Gelişmekte olan piyasalara olumlu bir yaklaşımda bulunan Deutsche Bank`ın araştırmasında, orta vadede riskler bulunduğu kaydedildi. Rusya hükümetinin yüksek cari işlemler açığı karşısında yaşabileceği likidite sorunu; Türkiye`de büyüyen cari işlemler açığı ve Avrupa Birliği`nde büyümenin hız kaybetmesi sözkonusu riskler arasında gösterildi.


Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti`nde ise mali politikalara verilen desteğin azalmasını öngören raporda, son zamanlarda petrol ve gıda fiyatlarındaki yükselişin olumsuz etkisiyle 2000 yılının kalan döneminde faiz oranlarının korunacağı ifade edildi. Buna rağmen bu ülkelerdeki faizlerin 2001 yılında kademeli olarak gerilemesinin de mümkün olabileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, direkt yabancı sermaye yatırımlarının artarak sürmesiyle ülke para birimlerinin düzenli bir seyre geçeceği ifade edildi.


Raporda Güney Afrika`ya da yer veren Deutsche Bank, sözkonusu ülkenin 2001 yılındaki büyüme hızının artarak süreceğini öngörüyor. Bu ülkede enflasyonist baskıların yakın zamanda ortadan kalkacağının ifade edildiği araştırmada, enflasyonda gözlenen gerilemeyle faizlerin 2001 yılının ilk çeyreğinde düşmeye başlayacağı belirtildi. Yüklü özelleştirme girişlerinin ise para birimi Rand`a 2001 yılında daha güçlü bir görünüm kazandıracağı öngörüldü. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi