Derviş: Dolar, 1 milyon 150 bin olmalı

26.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :


Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, kamu bankalarının temmuz başından itibaren kara geçeceğini söyledi. Derviş, Hazine`nin kamu bankalarının görev zararlarına karşılık verdiği borçlanma senetlerinin faiz alacaklarını temmuz başından itibaren tahsil etmeye başlayacağını ifade etti.

Derviş, kredi faizlerinin düşürülmesini isteyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Suat Yalkın ve beraberindeki heyeti kabul ederek bir süre görüştü. Kamu bankalarının mevcut durumuyla ilgili bilgi veren Derviş, bankaların temmuz başından itibaren kara geçeceğini belirtti. Hazine`nin görev zararlarına karşılık verdiği devlet iç borçlanma senetlerinden doğan faiz alacaklarının temmuz başından itibaren tahsil edilmeye başlanacağını kaydeden Derviş, buna paralel olarak kredi imkanlarının da genişleyeceğini belirtti.

Derviş, Halkbank`ın esnafa verdiği krediler için kaynak maliyetinin yeniden belirlenmesi amacıyla aybaşına kadar bir çalışma yapılacağını söyledi.

Esnaf: Faizler düşürülsün
TESKOMB Başkanı Yalkın, ziyaret sırasında, Halkbank`ın esnaf - sanatkara dönük kullandırdığı kredi faizlerinin düşürülmesini istedi. Yalkın, Halkbank`ın bundan sonra kaynak maliyeti üzerinden kredi verebileceğine işaret ederken, ancak 30 Mart`ta belirlenen kaynak maliyetinin yüzde 100`leri geçtiğini anlattıklarını ve bunun düşürülmesini istediklerini bildirdi. Bu oran üzerinden kredi alamayacaklarını belirten esnaf heyeti, yeni kaynak maliyeti hesaplaması yapılarak faiz oranının yüzde 60`lar seviyesine çekilmesini istedi.

30 Mart`taki şartlarla, şimdiki şartların aynı olmadığını vurguladıklarını ve bu maliyetin yeniden gözden geçirilmesini talep ettiklerini ifade eden Yalkın, Bakan Derviş`in isteklerini olumlu karşıladığını, temmuzda yeni kaynak maliyeti tespit edileceğini, yüksek çıkması halinde az da olsa destek sağlanabileceğini söylediğini kaydetti.

Akışık`ın morali bozuk
Derviş de esnaflardan gelen bu isteğe olumlu yanıt verdi ve gerekli görüşmeleri yapacağını bildirdi. Esnaf heyeti Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık`ın iki aydır kendilerine randevu vermemesinden şikayetçi oldu. Derviş, Emlak Bankası Genel Müdürlüğü`nde yaşanan olaylardan dolayı Akışık`ın moralinin bozuk olduğunu ifade etti.
 

Hisse Başarıyla eklendi