Deniz Üzerinde Petrol İstasyonu!

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Köstence`den tankerlerle gelen ucuz mazotu benzin istasyonları aracılığıyla piyasaya süren 13 kişi yakalandı. Şebeke, litrede 130 bin lira kâr elde ediyordu.


Irak`tan kaçak olarak getirilen mazotun denetim altına alınması ve ucuz mazotun da TİPIC adıyla kurulan bir şirketin rafinerisinde stoklanıp tek elden piyasaya sürülmesinin ardından, yeni bir mazot kaçakçılığı türü daha ortaya çıktı. Kaçakçıların, Romanya`nın Köstence limanından gelen petrol tankerlerinin, getirdikleri ucuz mazotu deniz üzerinde küçük tankerlere aktarıp, benzin istasyonları aracılığıyla iç piyasaya sürdükleri belirlendi. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Hakkı Teke, SABAH`a yaptığı açıklamada, İstanbul Şile açıklarında, Köstence`den aldığı kaçak mazotu kaçak yollarla iç piyasaya süren üç tankere ve Romanya`dan getirilen bin 500 ton mazota el konulduğunu, olayla ilgili 13 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.


YÜZER PETROL A.Ş.;

Genel Müdür Hakkı Teke, Irak`tan getirilen ve büyük bölümü kaçak olarak yurda sokulan ucuz mazotun denetim altına alınmasına rağmen, piyasadaki ucuz mazotta artış görüldüğünü belirterek Bunun üzerine İstanbul Muhafaza Başmüdürlüğü ekiplerimiz ve jandarma, ortak bir operasyona girişti. Alınan istihbaratlar deniz üzerinde adeta bir petrol istasyonu kurulduğu biçimindeydi. Geçtiğimiz Cuma gecesi Şile açıklarındaki bu petrol istasyonuna baskın düzenledik dedi. Baskında Şile açıklarında Köstence`den yüklediği ucuz mazotu yurda getiren ve İstanbul`dan gelen küçük tankerlere boşaltma işlemi yapan üç deniz tankeri ele geçirildi. Tankerlerin kaptanları gözaltına alındı.


ALAN MEMNUN SATAN MEMNUN;

GÜMRÜKLER Muhafaza Genel Müdürü, Rumen mazotunun, gümrüğe girilmeden bütün vergilerden muaf biçimde ve deniz üzerinden iç piyasaya ucuza dağıtıldığını vurgulayarak, şunları söyledi: Ucuz mazot, tankerlerle Şile açıklarına getiriliyor. İstanbul`dan hareket eden küçük tankerler de mazotu deposuna dolduruyor. Daha sonra petrol firmalarının tankerlerine boşaltıyor. Bunlar da mazotu istasyonlara dağıtıyor. Köstence`den litresi 120 bin liraya alınan mazot, iç piyasaya 250 bin liradan satılıyor. Bu şirketler de benzin istasyonlarında ucuz mazot adı altında litresini 350 binden satıyor. Böylece Köstence`den mazot getiren tankerler litre başına 130, iç piyasaya satanlar ise 100 bin lira kâr elde ediyorlar.(SABAH)

 

Hisse Başarıyla eklendi