Çukobirlik, Yağda Sezonu Açtı

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Çukobirlik Entegre Tesisleri içinde yer alan yağ fabrikasında bir süredir devam eden bakım çalışmaları tamamlandı. Fabrika soya ve çiğit işlemeye başladı. Çukobirlik Genel Müdürü Yakup Şahin, sezon açılışı dolayısıyla düzenlenen törende, yürürlüğe giren Tarım Satış Kooperatifi ve Birlikleri (TSKB) Yasası gereğince zarar eden birliklerin kapatılacağını hatırlatarak, ``Birliği zarardan kurtarmak için radikal kararlar almak zorundayız`` dedi. Dünyanın en zor işinin işçi çıkarmak olduğunu, ancak kurumun yaşaması için bu yola başvurmak zorunda kaldıklarını ifade eden Şahin, şöyle devam etti:


``İşçi çıkarmaktan biz de hoşnut değiliz. Ancak birliği zarardan kurtarmak için bazı radikal kararlar alınması ve uygulanması kaçınılmazdır. Şu anda aylık personel giderimiz 2.7 trilyon lira. Bunu karşılamak için en az 100 bin ton kütlü pamuk alıp, işlememiz ve satmamız gerek. Oysa bugüne kadar aldığımız kültü pamuk miktarı 64 tondur. Üstelik pamuk bedellerini, yüzde 25 faizli Dünya Bankası kredileri ile ödüyoruz. Ya birliği zarar etmekten kurtaracağız ya da kapısına kilit vuracağız. Biz, Çukobirlik`i kapatmamak, bölgemiz ve ülke ekonomisine kazandırmak için çaba harcıyoruz.``


DEVLET ZARARI KARŞILAMIYOR;

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk de konuşmasında, insanları işinden etmenin çok zor ve üzüntü verici olduğunu ama birliğin yaşaması, aş ve iş imkanı sunabilmeyi sürdürmesi için radikal kararlar almanın zorunlu hale geldiğini kaydetti. Öztürk, Çünkü devlet, yeni TSKB Yasası`nın yürürlüğe girmesiyle artık bu kurumların zararını karşılamıyor. Kurumun içinde bulunduğu sıkıntıların, 3-5 günlük değil yaklaşık 30 yıldır devam eden politikalardan kaynaklanıyor1 dedi. Yılların ihmali ve yanlış uygulamalar sonucu oluşan ateş topunu kucaklarında bulduklarını ifade eden Öztürk, Amacımız kimseyi yakmadan kurumu düzlüğe çıkarmaktır. Dünya Bankası kredi sağlamasaydı birlik 2 ay sonra ücret ödeyemez duruma gelirdi`` diye konuştu. Daha sonra kurbanlar kesilerek yağ fabrikasının düğmesine basıldı. Fabrika günde 350 ton çiğit, 250 ton soya işleme ve 30 bin ton çiğit depolama kapasitesine sahip. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi