Çörtük`e İki Hafta Süre

07.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Rumen hükümeti Kamuran Çörtük`ün Banco Turco Romana`sına borcunu ödemesi için 20 Aralık`a kadar süre verdi.


Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in `aile fotoğrafı`nda yer alan işadamı Kamuran Çörtük, Romanya`da içinde bulunduğu zor durumdan çıkış ararken, kendisine tanınan süre de bitiyor. Rumen hükümetinin Çörtük`ün sahibi olduğu Banco Turco Romana`nın (BTR) borçlarını ödemesi içen 20 Aralık`a kadar süre verdiği öğrenildi ve Çörtük`ün BTR`ye transfer edilmesi için Merkez Bankası`na yatırdığı 80 milyon doları beklediği öğrenildi. Paranın bu tarihe kadar aktarılmaması durumunda hükümetin bankaya el koyabileceği ileri sürüldü.
Romanya Başbakanı Isarescu`nun da, Başbakan Ecevit ile görüşerek Romanya`da 6 bin 600 Türk şirketi var. Biz Türkiye ile yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefliyoruz. Türkiye`nin buradaki imajını bozmayın dediği bildirildi. Ecevit, bunun üzerine Merkez Bankası, Hazine ve Bankalar Birliği`nden oluşan bir heyeti Romanya`ya gönderdi.


ORTAK OPERASYON;

Görüşmelerin ardından Rumen yetkililer Türk heyetine Biz de bu bankanın kurtarılması için destek olalım, hep birlikte kurtaralım mesajı verdi. Bunun ardndan Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank`tan oluşan bir heyet Romanya`da incelemeler yaptı. Karşılıklı görüşmeler sonunda Çörtük`ün malları satılarak borçların kapatılması kararlaştırıldı. Rumen hükümetinin bankanın likidite sorununun çözülmemesi durumunda bankaya el koyabileceği ileri sürüldü. Bu durumun bankaya el konulmasının yanı sıra, Romanya`da iş yapan müteahhitlerin ihalelerde zorluk çekmesine neden olacağı ve diğer Türkbankalarının üzerindeki denetimlerin de yoğunlaşacağı belirtildi.`Bayındırbank Türkiye`de zor durumda` haberlerinin ardından yaşanan panikle bankaya binlerce mudinin akması üzerine banka ödeme sıkıntısına düştü. BTR, mudilere 3`er bin dolara kadar ödeme yaparken, şirketlerin paralarını ödeyemedi. (RADİKAL)

 

Hisse Başarıyla eklendi