Çinliler`den Mersin`e İlgi

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Çin`in Fujian kentinden Mersin`e gelen ticaret heyeti, işbirliği ve ortaklık için incelemelerde bulundu. Heyet üyeleri, amaçlarının ticari ilişkileri geliştirip, Mersin üzerinden Avrupa, Rusya ve Afrika pazarına açılmak olduğunu söyledi.
Çin heyeti, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile alt birim belediyeleri ziyaret etti. Fujian Halk Meclisi Başkan Yardımcısı Wang Jianshuang başkanlığındaki heyet, işadamları ile yaptığı görüşmede, amaçlarının hızla büyüyerek globalleşen dünya pazarında yer almak olduğunu açıkladı. AKİB Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Bozbey, 5 bin üyeli AKİB`i Çin heyetine tanıttı.


Bölgenin 60 yıldır İstanbul ve İzmir`den sonra en büyük dış ticaret hacmine sahip bir konumda olduğunu belirten Bozbey şunları söyledi: ``Çin ve Türkiye, AB topluluğunda, Rusya pazarında iki rakiptir. Sizin uzak olduğunuz Rusya ve Avrupa pazarına ortaklık yaparak girebiliriz. Çukurova bölgesi, liman, havaalanı, yerleşmiş sanayi ve taşıma altyapısı ile ortaklık için en uygun yerdir. Rusya pazarı önümüzdeki 5 yıl için potansiyel bir pazar olacaktır. Aynı zamanda da Türkiye Çin için Ortadoğu ülkelerine bir sıçrama noktası haline gelecektir.`` Jianshuang ise, Çin`in yakın zamanda dünya ticaretinde söz sahibi olacağını kaydederek, ``Akdeniz ülkeleri ile işbirliği yapmak istiyoruz. Türkiye ve Mersin bizim için gerçek anlamda merkez konumundadır. Böylelikle Türkiye üzerinden Afrika ve AB ülkelerine girmemizi rahat olacaktır. Çin hızla geliştiği için biz de pazar payımızı büyütmeyi istiyoruz`` diye konuştu. (FİNANSAL FORUM)
 

Hisse Başarıyla eklendi