Çin'den bir kötü veri daha

01.02.2016 - 08:59 | Son Güncelleme :

Çin resmi imalat PMI Ocak ayında 49.4 ile 3.5 yılın en hızlı daralmasını yaşadı.

https://i.bigpara.com/i/55big/cin_650(1).jpg

Çin'de imalat sektörü göstergesi, sektörde koşulların altıncı ay üstüste kötüleştiğini işaret etmesi ile birlikte rekor kırarken, hizmet sektörü göstergesi ise genişleme bölgesinde tutuldu. Bu durum, çifte-hızlı ekonomideki ayrışmayı gösteriyor.

Asya'nın en büyük ekonomisinde imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ocak ayında 49.4 ile üç yılın en düşük seviyesine indi. Endeks böylelikle hesaplanmaya başlandığı 2005 yılının başından bu yana en uzun daralma dönemini işaret ediyor. Bu verinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre 49.6 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Verinin 50 seviyesinin altına çıkması sektörde kötüleşmeyi işaret ediyor.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

İmalat sanayi, hükümetin aşırı sanayi kapasitesini kısmaya ve banka kredileri ve devlet sübvansiyonları ile ayakta duran ve zararına çalışan "zombi şirketleri" temizlemeye yönelik planları ile birlikte, bu yıl daha da zorluklarla karşılaşacak. Ekonominin geçen yıl yarısını kapsayan hizmet sektörü ise güçlü seyrine ve istihdam yaratmaya devam ediyor.

Beijing'de BNP Paribas SA baş Çin ekonomisti Chen Xingdong, "Geleneksel imalat sanayi sektörünün sorunları, azalmaktan ziyade, açık bir şekilde artıyor," dedi ve "Ekonomi halen zayıflıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haberin Devamı

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, veri sonrası yaptığı açıklamada, imalat sanayi göstergesinin geçen ay zyıf talep ve aşırı kapasiteyi kısmaya yönelik çalışmalardan dolayı daralma işaret ettiğini kaydetti ve yeni ihracat siparişleri ve ithalatı göstergelerinin de bir ay önceye göre gerilediğini kaydetti.

İmalat sanayi dışı (hizmet) PMI Ocak ayında 53.5 ile genişleme bölgesinde kalmaya devam etti. Bu veri Aralık ayında 54.4 seviyesindeydi.

Öte yandan, resmi verilerin yanında yine bugün açıklanan özel sektör imalat sektörü göstergesi ise iyileşme yönünde hareket etti. Caxin China'nın açıkladığı imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Aralık ayındaki seviyesi olan 48.2'den OCak ayında 48.4 seviyesine yükseldi. Yeni siparişler önceki aya göre yükselerek Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Haberin Devamı

Caixin Insight Group baş ekonomisti He Fan, veri ile birlikte yaptığı açıklamada, "Ekonomi halen halen tabanı bulma sürecinde ve aşırı kapasiteyi daraltmaya yönelik çabalar sonuçlarını göstermeye başlıyor," dedi ve "Ekonomik büyümeye yönelik baskı, süregelen küresel volatilite ile birlikte yoğunluğunu devam ettiriyor. Hükümetin ekonomik trendleri yakından izlemesi ve sert inişi önlemek için önceden ince ayarları gerçekleştirmesi gerek" şeklinde konuştu.

 

Hisse Başarıyla eklendi