Çin'de 1300 şirketin işlemleri dondurdu! Yetkililer uyardı

08.07.2015 - 10:39 | Son Güncelleme :

Çin borsaları bugün düşüş yaşarken, Çinli yetkililer yatırımcıların panik havasına kapılmaya başladığı uyarısını yaptı

https://i.bigpara.com/i/55big/cinborsaa_4.jpg

Hisse senedi piyasası değerinden 3.5 trilyon dolardan fazla bir miktar götüren düşüşleri engellemek için alınan son önlemler şöyle:  Bazı Çin şirketleri hisse senetlerindeki işlemleri durdurdu. Regülatörler küçük ölçekli şirketlerin değerlerini desteklemek için yeni önlemler açıkladılar.

En az 1,300 şirket Çin borsalarında işlemleri durdurdu. Böylece 2.6 trilyon dolar değerinde hisse veya piyasa değerinin yaklaşık yüzde 40’ı kilitlenmiş oldu.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Merkez Bankası Çarşamba günü yaptığı açıklama ile hisse senedi piyasasına “bol likidite” sağlayacağını belirtti. Ancak öte yandan China Securities Finance Corp.’un 500 milyar yuandan (80.5 milyar dolar) fazla likiditeye ihtiyacı olduğunu belirtiliyor. China Financial Vadeliler Borsası, CSI 500 vadelilerinde satış emirlerine uyguladığı teminat miktarını yükseltti.

Hisse senetlerindeki kayıpları engellemek için alınan son önlemler, devlet destekli fonlar tarafından hisse senedi alımı yapılması ve merkez bankasının son haftalarda aldığı faiz indirimi kararlarının ardından geldi. Son girişimler arasında bazı Çin şirketlerinin hisse senetlerinde işlem yapmayı sonlandırması ve regülatörlerin küçük ölçekli hisse senetlerinin değerini desteklemek için alınan önlemler yer alıyor. Söz konusu girişimler şimdiye kadar yatırımcıları değerlemelerin yeterince düşük olduğu konusunda ikna etmede başarısız oldu.

Çin’in gösterge hisse senedi piyasası, hükümetin gerilemeyi frenleme çabalarına rağmen 12 Haziran’daki zirve seviyesinden yüzde 30’dan fazla düşüş gösterdi.

Haberin Devamı

Nomura Holdings Inc. Çin başekonomisti Zhao Yang, “Hisse senedi piyasasındaki büyük volatililite politika yapıcılar için artan bir endişe haline geldi. Hisse senedi piyasası çökerse pek çok reform planı olumsuz etkilenir” diye konuştu.

 

Hisse Başarıyla eklendi