Çin’in ithalat ve ihracatı düştü

13.10.2015 - 09:43 | Son Güncelleme :

Çin’in ithalatı düşüşü onbirinci aya taşırken, ihracatta gerileme hafifledi.

https://i.bigpara.com/i/55big/13102015_cin_ithalati.jpg

Çin’in ithalatı 6 yılın en uzun süreli gerileme dönemini genişleterek, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde yaşanan yeniden dengelenme ve gerileyen emtia fiyatlarının küresel büyümeye olan olumsuz etkilerine işaret etti.

Gümrük İdaresi’nin Salı günü açıkladığı verilere göre ithalat Eylül’de yuan bazında yüzde 17.7 gerileyerek düşüşü 11. aya taşıdı. İthalat Ağustos’ta yüzde 14.3 düşüş kaydetmişti. İhracat Eylül’de yuan bazında yüzde 1.1 geriledi. İhracat Ağustos’ta yüzde 6.1 düşüş göstermişti. Ticaret fazlası 376.2 milyar yuan (59.4 milyar dolar) oldu.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

İthalattaki gerileme, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın küresel büyüme üzerindeki baskısını ve emtia fiyatlarında bu yıl yaşanan düşüşler üzerindeki etkilerini yansıtıyor. İhracat tarafında istikrarlaşma sinyalleri, dış talebin iyileşme gösterdiğine işaret etti ve Çin Merkez Bankası tarafından Ağustos’ta alınan sürpriz devalüasyon kararının ilk kez rekabet edebilirliği desteklediğini gösterdi.

Hong Kong’daki Nomura Holdings Inc. Çin ekonomisti Yang Zhao, “İthalat artışı zayıf seyri sürdürüyor ve bu durum, yurt içi talebin özellikle de yatırım talebinin zayıfladığına işaret ediyor. Gayrisafi yurt içi hasıla büyümesinin üçüncü çeyrek dönemde yüzde 6.7’ye gerileyeceği beklentimizi sürdürüyoruz” dedi.

 

Hisse Başarıyla eklendi