Çin % 8 zam yaptı, Türk ihracatçılara gün doğdu

16.07.2007 - 10:27 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Çin, tekstil, ayakkabı, seramik, mobilya, plastik ve metal ürünler gibi ihracatının yüzde 37’sini oluşturan ürünlerde içinde bulunduğumuz temmuz ayından geçerli olmak üzere ihracat desteğini yüzde 8 oranında azalttı. Yani bu ürünlere yüzde 8 oranında zam yaptı. Bu da Türkiye’ye gelecek Çin mallarının giydirilmiş olarak yüzde 10 - 15 arasında ithalat maliyetini artıracak. Çin’in bu uygulamasında özellikle son

1 - 1.5 aydır dünyanın çeşitli yerlerinden gelen aşırı talebin etkili olduğu belirtiliyor. Dış Ticaret Uzmanı Melih Günaydın’dan edinilen bilgilere göre Çin’den gelen gemilerde yer bulmakta sıkıntı yaşanıyor ve bu nedenle geç yüklemeler yaşanıyor. Çin’deki kur rejiminin geçtiğimiz dönemde hafif de olsa ihracatın aleyhine geliştiğini belirten Günaydın, bu durumun Türkiye açısından önemli bir avantaj yaratacağını belirtiyor.

‘ÇİN CAZİBESİNİ YİTİRECEK’

Çin’in kesinlikle zamanla cazibesini yitireceğini belirten Günaydın, Çin’den ülkemize ithal edilen mallar konusunda “Kaliteli malı ucuza almak ülkemiz menfatinedir ancak ülkemize ne yazık ki gıda ve tekstil ithalatı bile vardır. Beş sene öncesine kadar Türkiye komşularına ve yakın ülkelere (Bulgaristan, Ukrayna, Romanya, Rusya vb) ithal ettiği Uzakdoğu mallarını da satmaktaydı. Üstelik de bavul ticaretiyle ihracat olduğu ve ithalde alınan KDV iadesi alınmadığı için ayrıca kamu ekonomisine katkısı vardı. Komşu ülkeler hem Türk malı hem de ithal malı alarak bavul ticaretiyle de olsa kaydadeğer bir ticaret hacmi oluşturuyordu. Ancak iç sanayiyi korumak adı altında Türkiye’de üretilmeyen mallara bile damping vergileri gelince pek çok ülke artık direkt Çin’den almaya başladı. Bu kendi ürünümüzün iharacatını da azalttı. Türkiyede özel sektör Türkiye şartlarının üzerine dinamizme sahip. Aynı şekilde Türk ithalatçıları da hem reeksport yapmış hem de aynı malı başka ülkeye nazaran daha uygun fiyat ve şartla alarak başarılı olmuşlardır. Kaldı ki Türk ithalatçılar ön plana çıkmadan önce başta İtalya olmak başka ülkeler üzere Çin mallarını kendi markaları altında Avrupa malı diye pahalıya satmışlardı” dedi.

 

Hisse Başarıyla eklendi