Çiçek’ten borçlu bankacılara çağrı

20.02.2004 - 09:28 | Son Güncelleme :

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, devlete borcu olan batık banka sahiplerini uyararak, Fon yönetimiyle uzlaşmaya gitmelerini istedi


Adalet Bakanı Cemil Çiçek, devlete borcu olan batık banka sahiplerini uyararak, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yönetimiyle anlaşmalarının yerinde olacağını söyledi. Çiçek, Adalet Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, batık bankalar konusunda uzlaşma olmaması halinde 5020 sayılı Yasa’nın hükümlerinin açık olduğunu söyledi. Çiçek, Uzan Grubu’nun devlete olan borcunun şirket gelirlerini karşılamaması durumunda mal varlığının satışa çıkarılacağını açıkladı. Daha önce hiçbir ülkede bu boyutta bir olay meydana gelmediğini belirten Çiçek, “İşin içine girdikçe parmak ısıracak kadar şaşırıyoruz” diye konuştu.

Bankalar Kanunu yürürlüğe girdikten sonra bazı batık banka sahiplerinin ödemeler konusunda başvurularının olduğunu belirten Adalet Bakanı Çiçek, “Biz kimsenin iş yerinin kapanmasını istemedi. Biz onların borçlarını ödüyoruz, bu borçları nasıl geri ödeyeceklerse gelip TMSF ile görüşüp anlaşsınlar” dedi.

YOLSUZLUK MÜCADELESİ SIKILAŞTIRILACAK
Yolsuzlukların mevsimlik olmadığını ifade eden Çiçek, üzerinde çalışılan Yolsuzlukla Mücadele Yasa Tasarısı Taslağı’nın yasalaşması halinde bundan sonraki suçlara uygulanacağını kaydetti.

Çiçek, söz konusu taslağın kapsamına giren suçlarla ilişkili olarak belirlenen yolsuzluk miktarının ne olduğu sorusu üzerine, bu konuda bir rakam veremeyeceğini, ancak BDDK’nın, hortumlanan bankalardaki zarar 56 milyar dolar olarak bilinmesine karşın 77 milyardolar olarak açıkladığını, bunun da yolsuzlukların boyutunu göstermesiaçısından önemli olduğunu belirtti.

Çiçek, “Biz yolsuzlukla mücadele için gereken yasal desteği sağlayacağız ve sağlamaya da devam edeceğiz” dedi.

Bürokratların ağırlıklı olarak yargılandığı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “görevi ihmal” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarının neden bu yasa taslağı kapsamına alınmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, Çiçek, tepki yasalarının zamanla sıkıntı çıkardığını söyledi.

ANAYASAL DÜZENLEMELER GEREKLİ
Yeni bir anayasa için çalışma başlatılması gerektiğini ifade eden Çiçek, yapılan düzenlemelerin Avrupa Birliği müktesebatına uygun olmayabileceğini kaydetti. Çiçek, şöyle konuştu:

“Batıda da geçmişte böyle bir süreç yaşanmıştı, onlar da yasalarında düzenlemeler yapmışlardı. Anayasa’nın birçok hükmü AB müktesebatına uymuyor, değiştirilmesinde zaruret vardır. Yerel seçimlerden sonra bu konu gündeme gelmelidir. Anayasa, yeniden gözden geçirilmelidir. Bu kapsamda 83. (yasama dokunulmazlığı) ve 100. (bakanların yargılanması) maddeler de gündeme gelebilir.”
 

Hisse Başarıyla eklendi