Chiyoda, Yen`e döndürecek

11.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Japon sigorta şirketinin batmasının yatırımcıların Yen`e dönmesine yol açacağı belirtiliyor. Gelişmenin, sektörde yeni yarıyıl yatırımlarının belirlendiği döneme
rastlamasının etkiyi büyüteceği kaydediliyor.


Japonya`nın 12`inci büyüklükteki hayat sigortası şirketi Chiyoda`nın batmasının etkileri konusunda hükümet ve piyasa uzmanları farklı değerlendirmeler yapıyor. Japonya Maliye Bakanı Kiichi Miyazawa, şirketin batmasının ülkenin büyüme hızı üzerinde önemli bir etkisinin olmayacağı değerlendirmesini yaparken, uzmanlar, Chiyoda`nın iflasının sadece ekonomi değil, yatırımcıları Yen`e yönelterek para piyasası üzerinde de etki yaratacağını kaydediyor. Fon yöneticileri, Chiyoda`nın başına gelenlerin endişelendirdiği yatırımcıların yene döneceğini ve bunun psikolojik etkisinin, fiili etkisini geride bırakacağını belirtiyor. Psikolojik etkinin yanı sıra batışın zamanlamasının da, Yen`e kaymanın daha büyük miktarda ve uzun süreli olmasına yol açması bekleniyor.

Chiyoda`nın iflası, sigorta şirketlerinin fon yöneticilerinin 1 Ekim`de başlayan yeni altı aylık dönemde yatırımlarını yönlendirecekleri yerler ile ilgili karar aşamasında oldukları bir döneme rastladı. Uzmanlar, iflasın ardından fon yöneticilerinin yüksek risk oranlı varlıklardan kaçınarak yene yönelmelerinin Japonya para biriminin değerini artırıcı yönde önemli bir baskı oluşturacağına da işaret ediyor.Kısa vadede dolar beklentisiFon yöneticilerinin yene dönüş beklentisine ek olarak, döviz ticaretiyle uğraşan çevreler, kısa vadedeki dönüşün yen yerine dolara olmasını bekliyor. Chiyoda`nın döviz varlıklarını riskten arındırmak için ticari bankalarda dolar ve diğer yendışı nakitlerde kısa pozisyon tuttuğunu belirten bu çevreler, bankaların Chiyoda adını bu pozisyonları tutmayı bırakmasıyla doların yukarıya doğru hareketlenmesinin beklendiğini kaydediyor. Bu durumun kısa vadede dolara ilgiyi artıracağı beklentisinin somut kanıtı olarak da, hafta başında dolar alımının başlaması gösteriliyor. Bu görüş de uzun vadede dolar satarak yene dönüleceği beklentisi ile fon yöneticilerine paralellik kazanıyor.

Chiyoda, iflasın dersini verdi;
Chiyoda Mutual`ın batması, çok fazla yüksek riskli varlıkta kalmanın yatırımcılara öldürücü darbeyi indirmesinin modelini de oluşturuyor. Uzmanlar, ABD`li sigorta şirketlerinin yatırım anlayışını karşılaştırma için gündeme getiriyor. Japon yatırımcılar yüksek riskli yatırım araçlarına ağırlık verirken ABD`li sigortacılar toplam varlıklarının yüzde 70 ila 80`ini sabit getirili alanlarda tutuyor.
Uzmanlar, Japon sigortacıların yüksek riske yönelmesinde, düşüncesizlikten çok, uzun vadeli getirilerin çok daha yüksek olduğu dönemlerdeki taahhütlerini karşılamaktaki sıkıntılarından kaynaklandığına işaret ediyor. Japonya Merkez Bankası`nın, kredi politikasını Eylül 1995`te aşırı gevşetmesinden sonra taahhütlerle gerçekler arasındaki makas daha da
açılmıştı.

Hükümetten farklı işaretler;
Japonya`da bir makas da piyasa uzmanlarının ve hükümetin, bu iflasa yaklaşımları konusunda yaşanıyor. Piyasanın ciddi etki beklentisine karşın Japonya Maliye Bakanı Kiichi Miyazawa, dünkü açıklamaları sırasında Chiyoda`nın durumuna da değinerek, bunun Japon ekonomisine önemli bir zarar vermeyeceğini ve çok fazla dikkate alınmasının gerekmediğini söyledi.

Miyazawa`ya oranla daha karamsar bir görüş ise Ekonomi Planlama Kurumu (EPA) Başkanı Taichi Sakaiya`dan geldi. İflası, ekonomi hakkında iyimser olmamalarını gerektiren örneklerden biri olarak değerlendiren Sakaiya, ekonominin yönünü belirleyeceği bir eşik noktasında bulunduğunu kaydetti. Farklı görüşler hükümetin büyüme ile ilgili tahminlerini gözden geçirmesi tartışmasını da gündeme getirirken, Miyazawa şimdilik, gözden geçirmenin geleneksel olarak yaptıkları gibi aralık ayında ele alınması yönünde görüş bildirdi. Japonya`da hükümet bir sonraki yılın bütçesinin ana hatlarını ele aldığı yıl sonunda büyüme hedeflerini de gözden geçiriyor.


 

Hisse Başarıyla eklendi