Çevre Bakanlığı Bütçesi Görüşülmeye Başlandı

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Çevre Bakanliği Bütçesi Görüşülmeye Başlandi -Devlet Bakani Gemici: -Çevre Konusunda Ab Ülkelerindeki Seviyeye Erişmek, Üyeliğimizin Gerçekleşmesinin En Önemli Koşullarindan Biri Olacaktir


ANKARA (A.A) - 22.11.2000 - Devlet Bakanı, Çevre Bakanı Vekili Hasan Gemici,AB`nin belirlediği 31 alandan biri olan Çevre konusunda AB mevzuatı ile paralelliğin sağlanması, daha da önemlisi çevre ve yaşam kalitesininAB ülkelerindekiseviyeye erişmesi, üyeliğimizin gerçekleşmesinin en önemli koşullarından biri olacaktır dedi Çevre Bakanlığı`nın 2001 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyon`nda görüşülmeye başlandı. Çevre Bakanı Fevzi Aytekin`in Hollanda`da yapılanİklim Değişikliği ile İlgili Sözleşme konulu uluslararası toplantıya katılması nedeniyle bütçenin sunuş konuşmasını Hasan Gemici yaptı. Gemici, Çevre Bakanlığı`nın uzun vadeli stratejisinin, Türkiye`nin doğal ve çevresel varlıklarını bozmadan koruma vegelecek kuşakların kaynak kullanma hakkını güvence altına alma temeline dayandığını söyledi.Bu konuda yapılan çalışmalarıanlatan Gemici, sözlerini şöyle sürdürdü: Hükümetimizce temiz enerji kaynaklarının, özellikle jeotermal ve rüzgar enerjisinin kullanımı teşvik edilmektedir.


Ülkemizinteorik olarak31 bin 100 MW jeotermal enerji potansiyeline sahip olduğu tespit edilmiştir. Ülke genelinde belirlenen 140 adet jeotermal enerji sahasında, toplam 44 jeotermal enerji projesi geliştirilmiştir. Bunlardan21`ininfizibilitesi tamamlanarak yatırım aşamasına gelinmiştir. Bu projeler kapsamında ülke genelinde 450 bin konutun jeotermal enerji ileısıtılması hedeflenmiştir. Çevre dostu olarak kabul edilen ve atmosfere hiçbir emisyon vermeyen bu temiz enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması, hiç kuşkusuz ülke ekonomisine de büyük katkısağlayacaktır. Devlet Bakanı Gemici, baştaBoğazlar ve Marmara Denizi olmak üzere Türkiye`nin deniz ve limanlarında can ve mal güvenliği yanında çevre güvenliğini de tehdit eden kazalar olduğunuvurguladı. Gemici, bu konudaDeniz Kirliliğinin Önlenmesi ve Acil Durumlarda Müdahale Tasarısı hazırlandığınıbelirtti.


ÇEVRE, AB İÇİN EN ÖNEMLİ KOŞUL

Türkiye`nin AB`ye giriş sürecinde olduğunu, bunun için yerine getirmesi gereken yükümlülükleri bulunduğunu anlatan Gemici,AB`nin belirlediği 31 alandan biri olan Çevre konusundaAB mevzuatı ile paralelliğin sağlanması, daha da önemlisi, çevre ve yaşam kalitesinin AB ülkelerindekiseviyeye erişmesi, üyeliğimizin gerçekleşmesinin en önemli koşullarından biri olacaktır dedi. Günümüzde sağlıklı, yeterli, temiz ve güzel bir çevrede yaşama hakkının hem ulusal hem de uluslararası belgelerde güvence altına alındığını bildirenGemici, sözlerini şöyle tamamladı: Yurttaşların bu hakka sahip çıkması ve yurttaşlık görevini yerine getirmesi, bireyin bu konuda bilinçlenmesine, duyarlılık kazanmasına, bunun zorunlu kıldığı, davranış, tutum ve etkinlikleri göstermesine bağlıdır. Böyle bir eğitim faaliyetininyürütülmesi yalnızca resmi eğitim kurumlarının değil, gönüllü kuruluşların, yerel yönetimlerin vekitle iletişim araçlarının görevidir.
 

Hisse Başarıyla eklendi