Çernobil Santrali Arıza Nedeniyle Kapatıldı

28.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Güç hatlarındaki sürekli kesintiler, Çernobil nükleer reaktörünün kapatılmasına yol açtı. Üst düzey bir yetkili, santralin tamamen kapatılacağı zamana kadar tekrar devreye sokulmasında bir yarar olmadığını açıkladı.


Ukrayna`nın ulusal enerji santraline zarar veren soğuk hava dalgası milyonlarca insanı elektriksiz bırakırken, atom enerjisi şirketi Enerhoatom`dan yapılan bir açıklamada güç hattındaki bir hataya bağlı olarak talepteki ani düşüşün, Çernobil`in çalışan son reaktörünün kapatılmasına yol açtığı belirtildi.Mühendislerin enerji jeneratöründe bir sızıntı bulmalarının ardından diğer bir reaktörün de kapatıldığı bildirildi. Santrallerin etrafındaki radyasyon seviyesinde artış tespit edilmedi.
15 Aralık`ta tamamen kapatılacağı açıklanan Çernobil santralinin o tarihe kadar devreye sokulmayacağı açıklandı. Ukrayna atom enerjisi idarecisi Vadim Hryshchenko, 2 Aralık`ta reaktörün tekrar devreye sokulmasının planlandığını fakat birkaç günlük ömrü kalmışken tekrar çalıştırılmasının tartışma konusu olduğunu söyledi.Çernobil`e bağlı hatlardaki hata reaktörden gelen güç talebinde bir kesintiye neden olarak kapatılmayı hızlandırdı. Reaktörün, sürekli enerji üretimi için tasarlandığı ve talepteki herhangi bir değişikliğe hemen uyum sağlamayacağı ifade edildi. Çernobil santralinin dördüncü reaktörü Nisan 1986`da patlayarak Ukrayna ve Avrupa`nın büyük bir bölümüne radyoaktif bir bulut yaymıştı. Kazadan bu yana binlerce insan radyasyona bağlı hastalıklardan hayatını kaybetti. (DÜNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi