Cepte 78 milyon kart olacak ciro 85 milyar dolara çıkacak

14.07.2004 - 09:25 | Son Güncelleme :


Türkiye’de alışverişlerin sadece yüzde 13’ünün kartla yapıldığını belirten BKM Genel Müdürü Sertaş Özinal, kredi kartı sayısını 2005 yılında 30 milyona, banka kartı sayısını da 48 milyona çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Bu durumda banka kartı ve kredi kartı cirosu 85 milyar doları bulacak.

BANKALARARASI Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaş Özinal, özellikle kredi kartı pazarındaki hızlı büyümeye karşın Türkiye’de kart potansiyelinin hálá yüksek olduğunu belirtti. Alışverişlerin yüzde 87’sinin nakit, yüzde 13’ünün ise kartla yapıldığına dikkat çeken Özinal, 2005’te hedeflerinin 48 milyonu debit kart (banka kartı) olmak üzere 78 milyon karta ulaşmak olduğunu açıkladı.

BKM’nin yeni Genel Müdürü Sertaç Özinal, kartlı ödemi sistemleri hakkında bilgi verirken, bu pazarın gelişimini sağlamak için bir dizi çalışma yaptıklarını anlattı. Geçen yıl 19.8 milyon adet olan kredi kartı sayısının, bu yılın ilk yarısında 23 milyon 160 bin adede ulaştığını belirten Özinal, bu sayıyla Türkiye’nin Avrupa’da 3’üncü sırada yer aldığını kaydetti. Kredi kartı işyeri ve nakit cirosunun ilk 6 ayda 20.4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Özinal, ‘Türkiye, bu ciro ile Avrupa’da 5’inci ülke. Bu rakamın yıl sonunda 40 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz’ dedi.

Özinal, ilk yarıda banka kartı sayısının 41 milyon 986 bin adede ulaştığını, 20.7 milyar dolar olan banka kartı alışveriş ve nakit çekim cirosunda hedefin 45 milyar dolar olduğunu belirtti. Bu dönemde debit kartların alışveriş cirosunun 136 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Özinal, Türkiye’deki kartlı alışverişlerin yüzde 99’unun kredi kartı, yüzde 1’inin ise banka kartı yapıldığını vurguladı. Avrupa’da ise bu oranların yüzde 45 kredi kartı, yüzde 55 banka kartı şeklinde olduğunu belirten Özinal, debit kartların kullanımını artırmak için ekim ayında bir tanıtım kampanyasına başlanacağını söyledi.

MAAŞLAR HESAPTA KALIYOR

2005 yılında 48 milyon adet olması hedeflenen debit kartların alışverişlerde kullanılması için bir dizi çalışma yapıldığını söyleyen Özinal şöyle konuştu:

‘Banka kartları Türkiye’de sadece ATM’lerde kullanılıyor, oysa bu kartlarla alışveriş yapmak mümkün. Bunu pekçok insan bilmiyor. Enflasyonun düşmesi banka kartı kullanımını artıracak. Çünkü artık maaşlar hesaplarda daha uzun süre kalıyor. Eskiden yüksek enflasyonun olduğu dönemlerde maaşlar hemen ya overnight’a ya da vadeli hesaplara aktarılıyordu, ya da çekilip döviz alınıyordu. Şimdi bunlar cazip olmadığı için vadesiz hesaplarda daha çok para bulunuyor. Bizim hedefimiz Hedefimiz nakit yerine banka kartı kullanımını sağlamak. Ekim 2004’te başlayacağımız kampanyayı Ağustos 2005’e sürdürerek bu konudaki bilinci artıracağız. Bundan sonra bankalararasındaki kart rekabeti de debit kartlara kapabilir. Üstelik Türkiye’de yaş, gelir gibi durumları itibariyle kredi kartı alamayan büyük bir kitle var, onların da banka kartı kullanmasını istiyoruz.’

Kart sahtekarlığı 9 milyon dolar

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, Türkiye’de kart sahtekarlığın boyutunun 3.8 milyon dolar olduğunu, bu yıl ise bu rakamın 8-9 milyon dolara çıkmasını beklediklerini açıkladı. Bu rakamların yüksek olmadığını dile getiren Özinal,‘Ciro arttığı zaman mutlaka belli oranda artacak ama şu anda alarm işareti yok’ dedi. Bu noktada banka kartlarının güvenliğinde çipe geçişin çok önemli olduğunu vurgulayan Özinal, yüzde 17 olan çip kart sayısını 2005 yılında yüzde 60’a çıkarmak istediklerini belirtti.

 

Hisse Başarıyla eklendi