Ceplerde uzun vadede kanser riski

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

ABD`de yapılan bir araştırmaya göre cep telefonları kısa vadede beyin kanseri yapmıyor


ABD`de yapılan bir araştırmaya göre cep telefonları kısa vadede beyin kanseri yapmıyor. Ancak uzun vadedeki etkiler hâlâ araştırılıyor.

``Journal of the American Medical Association`` dergisince yaptırılan araştırmanın sonuçları, cep telefonu kullanımının kısa vadede beyin kanserine yol açtığı iddialarını doğrulayan bulgulara rastlanmadığını ortaya koydu. Araştırmanın, 1994 ile 1998 yıllarında, yaşları 18 ile 80 arasında değişen, 469`u beyin kanseri hastası toplam 891 kişi arasında yapıldığı belirtildi. Bu çalışmanın, düzenli cep telefonu kullanımı, cep telefonu kullanılan yıl sayısı, bir ay boyunca cep telefonunun ne kadar süreyle kullanıldığı, kullanılan cep telefonunu üreten firmanın adı ve aylık cep telefonu fatura tutarı gibi geniş bir yelpazede araştırmalar yapılarak tamamlandığı kaydedildi. 891 kişiden 700`ünün hangi elle cep telefonu kullandıklarının da araştırıldığı belirtilirken, bu kişilerden beyin kanserine yakalananların, ortalama 2.8 yıldır cep telefonu kullandıkları ve cep telefonuyla ayda ortalama 2.5 saat konuştukları açıklandı. Araştırma grubunda beyin kanseri olmayan diğer kişilerin ortalama 2.7 yıldır cep telefonu kullandıkları ve cep telefonuyla ayda ortalama 2.2 saat konuştuklarının saptandığı belirtildi.
Uzmanlar, ``Araştırmada, cep telefonu kullanım süresiyle beyin kanseri arasında herhangi bir bağlantı bulunamadı`` dedi ve cep telefonunun uzun süre kullanımının etkilerini incelemek üzere çalışmaların devam edeceğini de vurguladı. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi