Cep vergisi Avrupa’nın üç katına ulaşıyor

01.05.2002 - 08:46 | Son Güncelleme :


Yayımladığı kitapçıklarla, cep telefonu sektöründe bilinmeyenleri kamuoyuna duyurmaya çalışan Turkcell’in ikinci kitapçığı da çıktı. ‘Bunları biliyor musunuz?’ isimli kitapçıkla, yeni operatörlerle sorun olan ulusal dolaşım (roaming) ve cep telefonu ücretlerinden alınan yüksek vergilere geniş yer ayrıldı.

‘Mobil iletişimde vergi kıyaslaması’ başlıklı bölümde, Avrupa ülkelerinden vergi oranları verilerek, Türkiye’de cep telefonu kullanıcılarından alınan toplam ücretin yüzde 60’ının vergi olduğu; bu vergi oranlarının da Avrupa’daki en yüksek vergi oranlarından bile üç kat fazla olduğu sergilendi.

Bu yüksek oranların devlete yarardan çok zarar getirdiği vurgulanan kitapçıktaki bilgilere göre, Avrupa’da en yüksek vergi İspanya’da alınıyor. Ancak İspanya’daki vergi oranı da yüzde 23. Yani Türkiye’nin yaklaşık üçte biri.


‘Zaten roaming olmayacaktı ki!’

Kitapçığın, ‘Ulusal dolaşım ve Türkiye’ bölümünde ise yeni operatörlerin yatırım kararlarının roaming ön şartına bağlı olamayacağı, çünkü zaten GSM 1800 ihale şartnamesinde roaming yapılmayacağının net olarak ifade edildiği ileri sürülerek şöyle deniliyor:

Ulusal dolaşım tamamen ticari bir iş olarak tanımlanmıştır. Konu tarafların anlaşmasına bağlıdır. Turkcell, 1.5 yıl içinde 5 binin üzerinde baz istasyonu yaptı. Yeni operatörler, ulusal dolaşımı ana strateji olarak kabul edecekleri yerde yatırım yapsalardı. Yeni operatörlerin amacı yatırımı Turkcell’e yaptırmak, geliri kendileri toplamak mıdır?

Ücretin yüzde 60`ı vergiye gidiyor
İsviçre 7.5
Fransa 19.6
Almanya 20
İtalya 20
Yunanistan 18
İspanya 23
Portekiz 22
İngiltere 17.5
Türkiye 60

Beş ülkede cep servisi veriyor

Turkcell, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan, Moldova ve KKTC’de de cep telefonu operatörlüğü yapıyor ve bu ülkelerde toplam 1 milyon 200 bin aboneye ulaştı. Turkcell’in kitapçığında, Turkcell’in lisans bedeli dahil toplam 3.6 milyar dolar yatırım yaptığı, devlete de şirketin toplam gelirinin yüzde 66’sı kadar gelir sağladığı vurgulandı.

 

Hisse Başarıyla eklendi