Çek Elini Cep`imden

05.02.2002 - 11:27 | Son Güncelleme :


Cep telefonu abonelerinden alınan vergilerin ölçüsü iyice kaçtı. Ocaktan itibaren değişik adlarla eklenen vergilerle, yeni abonelerin ödediği vergiler yüzde 60`a yaklaştı.

GSM sektörü üzerindeki ağır vergi yükü tahammül sınırlarını zorluyor. Bugün herhangi bir cep telefonu abonesinin ödediği fatura miktarının yaklaşık yüzde 60`ı bağlı bulunan operatör aracılığıyla devletin kasasına gidiyor.

KDV ve her kaynak arayışında yenisi eklenen vergilerin üst üste binmesiyle yılbaşından önce abone olan vatandaşlardan doğrudan alınan vergiler yüzde 46`yı geçerken, ocak ayı içinde yeni abone olanlardan alınan vergilerin oranı yüzde 121`i geçiyor.

Oysa uygar ülkelerde, tek vergi kalemi olarak uygulanan KDV, yüzde 7.5 ile yüzde 23 arasında değişiyor. Örneğin İsviçre`de yüzde 7.5 KDV uygulanırken, bu verginin en ağır olduğu İspanya`da en fazla yüzde 23 vergi kesiliyor.

Bitmeyen geçici vergiler

Devlet, GSM abonesi sayısı arttıkça, tatlı kazançtan vazgeçmeyip eski tarihli vergilerin süresini uzatıyor. Bunun en güzel örneği 1999`da deprem zararının telafi edilmesi amacıyla getirilen vergi paketinde yer alan Özel İletişim Vergisi. Söz konusu vergi KDV matrahının yüzde 25`i olarak uygulanıyor.

Ancak bu durum iki yanı keskin bıçak gibi hem devlete, hem de abone ve operatöre zarar veriyor. Zira azalan konuşma dakikaları ile devlet toplayabileceğinden daha az vergi topluyor. Cep telefonlarının lüks tüketim malı gibi görülmesi telefonu çok kullanan bir insanın yıllık toplamda neredeyse son model bir otomobil sahibinden alınan vergi tutarını ödemesini gerektiriyor.

Hangi vergiler var?

Devlet, her aklına geldiğinde yeni bir vergi eklediği için, vatandaşlar için yaşadığımız dünyanın en uygar aracı ve en temel ihtiyaçlarından biri olan cep telefonundan yararlanmak neredeyse bir lüks haline geliyor. Birbiri üzerine eklenen vergiler de giderek daha uzun bir liste oluşturuyor.

Fatura üzerindeki konuşma miktarınıza yüzde 18 KDV uygulanıyor. Ortaya çıkan KDV matrahının yüzde 25`i de Özel İletişim Vergisi`nin tutarı oluyor. Bu iki rakam toplandıktan sonra bağlı bulunduğunuz tarifenin sabit ücreti oranında Eğitime Katkı Payı, Özel İşlem Vergisi ve 6 milyon 894 bin liralık Telsiz Genel Müdürlüğü Yıllık Kullanım Bedeli`nin birer aylık taksitleri eklenerek fatura toplamınız bulunuyor.

Katmer katmer üstüne

Bu kadarla da kalmıyor. Geçen yıl aldığı vergileri yeterli görmeyen Maliye, bu yıl yenilerini eklemekten çekinmiyor. Aldıklarını katlamak isteyen Maliye, yeni bir vergi çeşidi yaratamadığı için, eski vergileri duble olarak almanın da yolunu buluyor. TGM, Eğitime Katkı Payı, Özel İşlem vergisi gibi kesintiler, yeni abonelere bindirilmiş olarak uygulanıyor.

Bu durumda örneğin ocak ayında 20 milyon liralık konuşma ücreti ödemesi gereken bir eski abonenin ödeyeceği vergilerle birlikte faturası 30 milyon liranın üzerine çıkarken, yeni aboneler aynı miktardaki konuşma için 46 milyon liranın üzerinde para ödemek zorunda kalıyorlar. Devlet sektör üzerindeki baskısını operatörlerden aldığı vergilerle de sürdürüyor. Operatörler, Kurumlar Vergisi, Hazine Payı gibi ödemelerle devlet kasasına para döküyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi