Çarklar döndü, kafalar karıştı!

09.04.2013 - 07:53 | Son Güncelleme :

TÜİK sanayi üretiminin şubatta yüzde 4.4 arttığını açıkladı. Farklı değerlemeyle belirlenen yüksek rakam piyasaları şaşırttı

https://i.bigpara.com/i/55big/sanayi_cark.jpg

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sanayi-3.jpg">TÜİK sanayi üretiminin şubatta yüzde 4.4 arttığını açıkladı. Farklı değerlemeyle belirlenen yüksek rakam piyasaları şaşırttı

Sanayi üretimi, bu yılın şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.4 artarken, ana sanayi gruplarındaki en yüksek artış yüzde 8.6 ara malı imalatında görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Sanayi Üretim Endeksi Şubat 2013 verilerini açıkladı. Buna göre sanayi üretimi, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.4, bir önceki aya göre ise yüzde 1.5 arttı. Ancak TÜİK’in veriyi yüzde 4.4 artış olarak açıklamasının ardından Reuters ajansı kaynaktan düzeltme başlığıyla rakamın yüzde 1.6 olduğunu duyurdu. Beklenti ise yüzde 2.4 civarıydı.

TÜİK: Hata ve düzeltme yok

TÜİK’ten yapılan açıklamada ise bir hata ya da düzeltmenin söz konusu olmadığı vurgulanarak, “7 Mart 2013’te Sanayi Üretim Endeksi’nin yıllık değişimlerin takvim endeksinden arındırılmış serilerden, aylık değişimlerin ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış serilerden hesaplanıp yayımlanacağı belirtilmiştir” denildi. TÜİK bu hesaplamanın AB İstatistik Ofisi (Eurostat) ile uyumlu olduğunu kaydetti. Ana sanayi gruplarında, 2013 Şubat’ta geçen yılın aynı ayına göre, en yüksek artış yüzde 8.6 ile ara malı imalatında oldu.

 

Hisse Başarıyla eklendi