Çakan: Doğalgaz indirimi olabilir

07.10.2002 - 10:18 | Son Güncelleme :


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, `İran`da bu ülkenin petrol bakanı ile görüşmem sonrasında İran`dan alınacak doğalgazda indirim yapılması söz konusu olabilecek` dedi. Bakan Çakan, düzenlediği basın toplantısında, İran petrol şirketi ve BOTAŞ`ın yapmış olduğu çalışmalar neticesinde, doğalgaz anlaşmasını İran Petrol Bakanı ile birlikte ele alacaklarını anlattı. Çakan, şunları söyledi:

`İran`dan alınan doğalgazın kompozisyonunda şartname gereği arzu edilen şartlar taşımamaktadır. Umuyorum ki, Rus gazındaki indirimler, `al yada öde` şartları dikkate alınarak, İran gazında da olabilecek.`

Çakan, birçok ülkeyle doğalgaz anlaşması yapıldığını belirterek, `Arz talep dengesini dikkate alarak ne kadar gaz istiyorsak o kadar alacağız. Hiçbir zaman al ya da ödeyle ilgili ülkemiz aleyhine birtakım para ödenmemiştir` diye konuştu.

Elektrik zammı düşük

Zeki Çakan, elektrik zamlarının enflasyondan yüzde 11 daha düşük olduğunu belirterek, `Enflasyonun üzerinde zam yaparak, vatandaşlara olumsuzlukları yansıtmamayı düşünüyoruz` dedi. Türkiye`de 6 ay öncesinde 3 saat enerji kısıtlamasına gidildiğinin söz konusu olduğunu ifade eden Çakan, şöyle dedi:

`Başbakanımızın yayınladığı genelge doğrultusunda enerji kısıtlaması kalktı. Bu çok önemli gelişmedir. Kayıp-kaçak ile mücadelemizde bunun çok önemli payı vardır. Yaklaşık 900 bin abonenin enerjisini kestik.

Göreve başladığımızda, 350 milyar lira kasasında parası olan BOTAŞ`ın bugün yaklaşık 500 trilyon lirası mevcut. Tabii ki, zamla değil.`


 

Hisse Başarıyla eklendi