Buyume Yuzde 8.

06.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Devlet Bakani Recep Onal, bu yilbuyumenin programda ongorulen yuzde 5.5`in de uzerine cikarak yuzde 8 olmasinin beklendigini soyledi. Enflasyonu dusurme programinin ikinci gununde, ekonominin patronundan ilk yorumlar geldi. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakani Recep Onal, programda yuzde 5.5 olarak ongorulen buyume oraninin, 1999 yilindaki daralma nedeniyle yuzde 8`e kadar cikmasinin beklendigini soyledi. Onal, dun Ankara Ticaret Odasi`nda yaptigi konusmada enflasyonu dusurme programinin hic kimse tarafindan dikte edilmedigini ve Turkiye`ye ozgu oldugunu soyledi. Ayrica Onal, Dunya Bankasi Baskani James Wolfhensohn`un kendisine bir mektup gonderdigini ve Turkiye`ye 10 milyar dolar saglamak icin girisimlerin basladigini acikladi. Ulkeyi, enflasyon yuzkarasindan kurtarmak icin hukumetin siyasi risk aldiginin altini cizen Onal, "Kelle koltukta gidiyoruz. Hicbir siyasi beklentimiz yok" dedi. Onal buyumenin programda ongorulen yuzde 5.5`in de uzerine cikarak yuzde 8 olarak gerceklesmesinin beklendigini de soyledi. Ekonominin patronu, 2000 yilina iliskin olarak su mesajlari verdi:
DIS KAYNAKLAR: Disardan gelecek para zannedildigi gibi az bir para degildir. IMF`ten 4 milyar dolar, Dunya Bankasi 3.5 milyar dolar verecegini acikladi, ayrica bunlarin disinda Dunya Bankasi`ndan 3 milyar dolar daha gelecek. Mali kesim icin de 2 milyar dolar gelecek. Dunya Bankasi Baskani`nin bana yolladigi mektup var. Turkiye`ye 10 milyar dolar temin edecegiz, diyor.
ENFLASYON PROGRAMI: Programin basarisi icin toplumun tum kesimlerinin bu ulusal hedefe kenetlenmesi ve tam bir dayanisma icinde olmasi beklenmektedir. Program, enflasyona son darbenin vurulmasi icin duzenlenmis bir programdir. Bu program doviz kurlari ve kamunun kontrolundeki fiyatlar bir anda dondurularak ve varolan tum kontratlar yeniden yazilarak da yurutebilirdi. Ancak hukumetimiz fiyatlara "Kazik fren" uygulamaktansa, kamunun kontrolundeki fiyatlarin "ABS" freni gibi yavaslatilmasini ve daha dusuk bir enflasyona bu sekilde gecilmesini yeglemistir.
IS DUNYASINA UYARI: Isadamlarimizin da toplumun diger kesimlerinin de bu yavaslamaya ayak uydurmalari gerekmektedir. Hukumetin ozel kesimde belirlenen fiyatlara ya da yapilan kontratlara dogrudan mudahale gibi bir amaci, niyeti yoktur.
BORSA: Borsada serbest fiyat olusmalidir. Borsadaki fiyatlari izlemekteyiz. Vatandasin parasini nereye yatirdigini, isadaminin bakis acisini gormekteyiz. Borsa ciddi bir istir, belli bir kulturu ve birikimi gerektirmektedir. Kucuk tasarrufcu kurumsal yatirimciya gitmeli, kendi baslarina islem yapmamali. Sirketlerin mali yapilarini analiz ederek uzun vadeli yatirimi dusunmeli. Bunlar yatirim fonlari ve ortakliklaridir. Borsa, gunluk al-satla kazanilan yer haline gelirse, trenin son vagonuna takilanlar zarar edecektir.
BANKA OPERASYONU: 5 banka operasyonu ciddi ve titiz bir calisma ile yapilmistir. Bu bankalar ozkaynaklarini yitirmis, fon kaydirmasi yapmistir. Ancak banka operasyonu bitmistir. Yeni bir operasyona ne gerek ne de ihtiyac vardir. Gerisi olsaydi, onlar da bu besinin altina sokulurlardi. Banka operasyonlari pespese yapilmaz. Fon`daki 8 bankanin mali yapisini duzelterek yeni sahiplerine hazirlik donemindeyiz. Ozel sektor yabanci ortak bulursa bu bankalar Turkiye`nin en guclu ve saglam bankalari olacaktir. 5 banka tasfiyeye sokulmamistir. Boyle bir durumda bize maliyeti 5.3 milyar dolar olacakti. Oysa Fon`da 1.1 milyar dolar var. Dunya Bankasi kaynaklarindan da 2 milyar dolar gelecek.
IC BORCLANMA ve FAIZLER: Faizler yuzde 150`lerdeyken kagit alanlar, faizler yuzde 50`ye indiginde iyi kazaniyorlar. Dun yuzde 37`den alanlar, faiz yuzde 12`ye indiginde ayni oranda iyi para kazanacaklar.
VERGI: Su anda yeni bir vergi duzenlemesi sozkonusu degil. Vergi tabaninin genisletilmesine, idarenin etkinliginin arttirilmasina donuk onlemler alinacaktir. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi