Büyüme sürpriz yaptı

12.06.2017 - 10:02 | Son Güncelleme :

Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 5 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. Beklenti yüzde 4 oranındaydı.

https://i.bigpara.com/i/55big/buyume_123.jpg

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4.7 artış gösterirken mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.4 arttı.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Haberin Devamı

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 14.3 artarak 641.58 milyar TL oldu.

Verilere göre hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 5.1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 9.4, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 2.2 artış gösterdi.

Türkiye ekonomisi geçen yıl son çeyrekte yüzde 3.5, 2016'nın tamamında yüzde 2.9 ile beklentilerin üzerinde büyümüştü.

YILLIK BÜYÜME YÜZDE 4 CİVARI OLABİLİR

Haberin Devamı

Stratejist Gizmen Nalbantlı büyüme rakamlarını değerlendirdi: "Türkiye ilk çeyrekte beklentilerin çok üzerinde yüzde 5 büyüdü. Dış talebin uzun süre sonra ilk kez katkı verdiği görülürken, hane halkı ve devlet harcamaları yine önemli aktörler oldu.  Hane halkı harcamaları yüzde 5.1, devletin nihai tüketim harcamaları ise yüzde 9.4 artış gösterdi.

Rakamlar oldukça iyi. 2017 yılında yüzde 4 civarı bir büyüme görme olasılığımız son derece yüksek. Ancak bu büyüme kalıcı mı onu sorgulamamız lazım. Yatırım harcamalarındaki büyüme düşük. Yatırımın ihracat yapılacak alanlara yönlendirilmesi gerekiyor. İnşaat yatırımlarında yüzde 10’luk bir artış var. Genel olarak yatırım alt yapıya yapılıyor.

Zor bir dönemden geçtik.  Devletin harcamalar ile destek olması son derece yerindeydi. Ancak bir yere kadar. Kamu maliyesi Türkiye ekonomisi için önemli bir çıpa. Kamu desteği yılın geri kalanında yavaşlayacaktır.

Haberin Devamı

Genel olarak, büyümenin 2.2’lik kısmının net dış ticaretten gelmesi olumlu. Sorunlu olan ise yatırımların katkısının %0.6 ile sınırlı kalması. Hane halkı harcamaları büyümenin öncüsü olmaya devam ediyor. Yılın ikinci çeyreğinde olumlu havanın devam edeceğini düşünüyorum."

 

 

Hisse Başarıyla eklendi