Büyük ihalelere devlet garantisi

21.04.2014 - 10:11 | Son Güncelleme :

Yeni kanuna göre büyük projelerin tamamlanması için Hazine doğrudan devreye girerek şirketlerin borçlarını üstlenebilecek

https://i.bigpara.com/i/55big/santlar.JPG

Resmi Gazete’de 19 Nisan’da yayımlanan yeni kanuna göre büyük projelerin tamamlanması için Hazine doğrudan devreye girerek bu projeleri üstlenen şirketlerin borçlarını üstlenebilecek.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr


<ımg style="HEIGHT: 216px; WIDTH: 308px" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/santlar.JPG" width="356" align="right" height="265">Yeni “Hazine Müsteşarlığı Tarafından Gerçekleştirilecek Borç Üstlenimi Hakkında Yönetmelik”in 4. maddesine göre 1 milyar liranın üzerinde yap-işlet-devret projeleri ile Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen 500 milyon doların üzerindeki projelere borç üstlenim taahhüdü verilebilecek.

New York Üniversitesi misafir öğretim üyesi Ümit Akçay, KrizNotları adlı bloğunda bu uygulamanın farkının “büyük projelerin tamamlanamaması halinde Hazine`nin doğrudan devreye girerek, bu projeleri üstlenen şirketlerin borçlarının tamamını üstlenebilecek olması,” şeklinde yorumladı.

Akçay bu değişiklikle, gelişen ülkelerden para çıkışıyla kötüleşen ekonomik konjonktüre karşı hükümetin önlem aldığını belirtirken kamuoyuna bilgi verilmeyecek olmasının akla “örtülü ödeneği” getirdiğini de ekledi: “Ancak bu uygulama, sadece bir hükümetin yaklaşan krize ve ekonomik yavaşlamaya karşı aldığı sıradan bir tedbir olmanın ötesinde bir anlam taşıyor. Bunun nedeni hangi projenin borcunun üstlenileceğine Bakanlar Kurulu`nun (yani Erdoğan`ın) karar verecek olması ve daha da önemlisi bu borcu üstlenilecek, yani kurtarılacak projelerin ve firmaların hangileri olduğunun kamuya açıklanmayacak olması. “

Eğer ihaleyi alan şirket yükümlülüklerini yerine getiremez ise gerekli kaynak kamudan yani ödenen vergilerle sağlanmış olacak.

 

Hisse Başarıyla eklendi