Bütçeye 2.5 katrilyon liralık neşter vurulacak

16.07.2003 - 09:25 | Son Güncelleme :


Memur ve işçi zammı, sosyal güvenlik ve çiftçiye zam gibi hesapta olmayan harcamaların faturası 2.5 katrilyon lira çıkınca, hükümet ek gelir için kolları sıvadı. Önceki geceki zirveden mini vergi paketi çıktı
IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Mogadham`ın, Faiz dışı fazla çok önemli. Programdan sapma var. Acil önlem almanız gerekiyor. Aksi taktirde 5. gözden geçirme çalışmasını sonuçlandırmamız mümkün olamaz yönündeki uyarısı hükümeti harekete geçirdi.

Ekonomi kurmayları ile önceki gece IMF ve ek önlem paketi gündemli zirve düzenleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, Hedeflere ulaşmak için gereken önlemler hemen alınsın talimatı verdi. Erdoğan`ın talimatının ardından hazırlanan paketten, yatırımlara fren ve mini vergi düzenlemesi çıktı.

HESAPTA YOKTU
Ekonomi bürokratları, Başbakan Erdoğan`a hesapta olmayan harcamaların bir dökümünü sundular. Buna göre;

* Çiftçiye mazot desteği 625 trilyon

* Memur zammı için 150 trilyon lira

* Toplu sözleşme farkları için 175 trilyon lira.

* Sosyal güvenlik kurumları için 500 trilyon lira.

* Bingöl depremi harcamaları, ücretsiz kitap dağıtımı ve 10 bin öğrenciye bedava özel okul projesi için 600 trilyon lira.

NE YAPILACAK?
Bürokratlar, toplam kamu dengesinde GSMH`ye göre yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefine ulaşılması için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı

* Özel İşlem Vergisi`ndeki paylar yılbaşında artırılmadı. Bu paylar yüzde 50 oranında artırılabilir. 150-200 trilyon lira gelir sağlanabilir.

* Bütçenin özel gelir ve ödenek kalemine gelir kaydedilmesi gereken 1.8 katrilyon lirada sapma oldu. 600 trilyon liralık sapma, otoyol geçiş ücretlerine yapılan düşük ve gecikmeli zam, ücretsiz kitap dağıtımına ayrılan 200 trilyon ile 10 bin öğrenciye özel okul projesine ve Bingöl`de yaptırılacak konutlara ayrılan kaynaktan doğdu.

* Bütçe ödeneklerinin 4 katrilyon lirası yılbaşında bloke edilmişti. Bunun 1 katrilyon lirasında blokaj devam etmeli.

* Yatırımların 700 trilyon liralık kısmından vazgeçilmeli.

* 150-200 trilyonluk bazı transfer kalemlerindeki harcamalar yapılmamalı.

* Fiskobirlik stoklarındaki 50 bin ton fındık satılarak 50-60 trilyon lira gelir yaratılabilir.

* 1 milyon 685 bin lira olarak alınan ortalama dolar kuru hedefine karşılık ortalama kur 1 milyon 500 bin liraya düştü. Böylece dış kredili savunma harcamalarından 209 trilyon lira tasarruf sağlandı.

* KİT dengesi olumlu bir gelişme gösteriyor. 300 trilyon lira fazla veriyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi