Bütçeye 1.5 milyar dolar

10.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Özellestirmeden elde edilen gelirinin 1.5 milyar dolardan fazla bölümü, Kamu Ortakligi Fonu araciligiyla bütçe açiginin finansmani için kullanildi. Özellestirmeden bu yilin ilk sekiz ayinda elde edilen 2 milyar 542 milyon dolarlik gelirin 1.5 milyar dolardan fazla bir bölümü, Kamu Ortakligi Fonu (KOF) araciligiyla bütçe açiginin finansmani için kullanildi. Bu paranin 470 milyon dolari `gecikme faizi` adiyla bütçe gelirleri içerisine alindi.

Hazine`nin verilerine göre, ocak-agustos döneminde tahsil edilen özellestirme gelirinin 1 milyar 872 milyon dolarlik bölümü Hazine`nin kontrolünde bulunan ve altyapi yatirimlarinin finansmaniyla görevli bulunan KOF`a aktarildi. Ancak bu paranin sadece 347 milyon dolarlik bölümü dogrudan KOF tarafindan finanse edilen yatirimlar için kulanildi. Geri kalan 1 milyar 526 milyon dolarin 140 milyon dolarlik kismi devirli ve garantili, 1 milyar 385 milyon dolari ise KOF`un Hazine tarafindan üstlenilen garantili iç ve dis borçlarina mahsuben alinarak bütçe nakit açiginin finansmani amaciyla kullanildi.

Garantili iç ve dis borçlar için aktarilan paranin 470 milyon dolarlik (305.1 trilyon lira) kismi, `gecikme faizi` adi altinda tahsil edildigi için dogrudan agustos ayi bütçe gelirleri içerisine, vergi disi normal gelir olarak kaydedildi. Geri kalan bölüm ise borç geri dönüsü oldugu için borçlanma ve finansmanla ilgili kalemlerde yer aldi. (RADIKAL)

 

Hisse Başarıyla eklendi