Bush`un Balkan Stratejisi

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


ABD`de Cumhuriyetçi Parti`nin başkan adayı George W. Bush, Washington`ın Balkanlardaki birliklerini geri çekerek Asya ve Ortadoğu`ya odaklanması gerektiğini söyledi.


Pratikte, Avrupalılar ABD birliklerinin yerine kendi birliklerini koyarak açığı kapatmakta fazla bir sorunla karşılaşmayabilir. Avrupa daha şimdiden bu birliklerin 5`te dördünü ve Balkanlardaki yardımın da çoğunu sağlıyor. AB, bu ayın başında Slobodan Miloseviç`in görevinden zorlanarak atılması sırasında diplomatik anlamda başı çeken rolü oynamıştı. İçlerinde Fransa`nın günlük gazetelerinden Le Monde`un da olduğu bir grup gözlemci, Bush inisiyatifinin otonom bir AB dış politikası istemlerini güçlendirdiğini belirtiyor. Ayrıca AB`nin hazırlama aşamasında olduğu çabuk - tepki gücü de yine Bush`un bu düşünceleri nedeniyle makul bir oluşum olarak gözüküyor.


Ancak güçlü trans - Atlantik bağlantısından yana olanlar aynı fikirde değil. Eğer bu kampanyanın söylemleri iktidara gelindiğinde sulandırılsa bile, seçimleri Bush`un kazanması halinde yeni bir yaklaşım gündeme gelmek zorunda kalacak. Buna görüşe göre Bush`un Balkanlardan çekilme isteği bir şekilde gündeme gelecek.
Bir yetkiliye göre, eğer ittifakın en güçlü üyesi, istediği operasyona katılma istediğine katılmama gibi bir tavır almaya kalkarsa, NATO`nun devamı gelmeyebiir. Diğerlerine göre, Bush ABD`nin gücünü global anlamda bastırması konusunda, Başkanlık dönemi yakında sona erecek olan Bill Clinton veya Al Gore kadar ılımlı olmayabilir - Bush ABD`nin global anlamda liderliğini pekiştirmesini istiyor. Bu durumda trans - Atlantik ilişkileri olarak tanımlanan ABD - AB ilişkilerine zarar gelebilecek. İki taraf arasında giderek artan sayıda ticaret sorunları yaşanmasına rağmen, birçok AB yetkilisi Başkan Clinton`ın Avrupa`ya angaje olmaktaki arzusuna ilişkin olarak olumlu düşünüyor. Clinton ABD ile AB arasındaki bağların iyileştirmesi adına gösterdiği çabalardan dolayı bu yaz prestijli Charlemagne armağanı ile mükafatlandırılmıştı. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


 

Hisse Başarıyla eklendi