Bush, Filistin Başbakanı Abbas´ı kabul edecek

25.07.2003 - 09:32 | Son Güncelleme :

ABD Başkanı George Bush, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas´ı bugün Beyaz Saray´da kabul edecek


ABD Başkanı George Bush, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas´ı bugün Beyaz Saray´da kabul edecek.

Filistin devletinin kurulmasının gerekli olduğunu belirten Bush´un, başkanlığa geldiğinden bu yana konuya ilişkin tavırları ana başlıklar halinde şöyle sıralanıyor:

10 KASIM 2001 Bush, barış düzenlemesi çerçevesinde bir Filistin devletinin kurulmasını istediğini resmi olarak ifade etti. Bush, BM Genel Kurulu´nda yaptığı konuşmada, ´´BM Güvenlik Konseyi kararları uyarıncatanınan ve kesin sınırlar içinde İsrail ile Filistin´in birlikte barışiçinde yaşadığı iki devletin kurulması için çalışıyoruz´´ dedi.

4 NİSAN 2002 Başkan Bush, intihar saldırılarının yoğunlukta bulunduğu saldırıların ardından başlatılan İsrail operasyonunun yarattığı krizinaşılabilmesi için girişim başlattı ve Dışişleri Bakanı Colin Powell´ınbölgeye gideceğini duyurdu. Filistin lideri Yaser Arafat´ı, durumun bu hale gelmesine ´´geniş ölçüde katkıda bulunmak ve halkının umutlarına ihanet etmekle´´ suçlayan Bush, İsrail´den ise kısa süre önce işgal ettiği kentlerden çekilmesini ve yerleşim birimi kurulması faaliyetlerine son vermesini istedi. Bush, bir Filistin devletinin kurulmasından yana olduğunu tekrarlayarak, İsrail´i bu devletin ekonomik olarak varolabilmesi içingereken şekilde davranmaya çağırdı.

7 MAYIS 2002 Beyaz Saray´da İsrail Başbakanı Ariel Şaron´u kabul eden Bush, Filistinli yöneticileri kurumlarında reform yapmaya çağırdı ve ´´Potansiyel bir Filistin devletinin kalkınmasına olanak sağlayacak çerçeveyi sağlamalıyız´´ dedi.

8 HAZİRAN 2002 Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek´i ağırlayan Bush, ´´ABD bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik takvimi oluşturmaya henüz hazır değil´´ dedi. Bush, ´´Filistin halkının umutlarını gerçekleştirmek ve dünyaya terörü yenerek barış içinde yaşamak mümkün demek´´ için Filistin kurumlarında reforma gidilmesinin gerekliliği konusunda ısrar etti.

10 HAZİRAN 2002 Bush, bir kez daha Şaron´u kabülünde Ortadoğu hakkında konferans düzenlenmesi için koşulların olgunlaşmadığını söyledi ve ´´Kimsenin yenilenen Filistin hükümetine güveni yok´´ dedi.

24 HAZİRAN 2002 Bush, Beyaz Saray´da yaptığı konuşmada, bir Filistin devletinin kurulmasını ´´yeni ve farklı bir Filistin yönetiminin oluşturulması´´ koşuluna bağladı ve ´´demokratik temellere dayanan, tamamen yenilenmişekonomik ve siyasi kurumlar, pazar ekonomisi ve terörizme karşı tavır takınılmasına yönelik gerçek reformlar´´ yapılmasını istedi.

14 MART 2003 Başkan Bush, Filistin devletinin reform görmüş, barışçı ve terörizmi ilelebet terk etmiş demokratik bir devlet olması gerektiğinisöyledi ve Filistin devletinin kurulmasını öngören yol haritasının yayınlanmasını, ´´gerçek yetkilerle donatılmış´´ bir Filistin başbakanının atanmasına bağladı.

3 HAZİRAN 2003 Arap liderlerle Mısır´ın Şarm el Şeyh beldesinde görüştükten sonra, bir kez daha Filistin devletinin kurulmasından yana olduğunu söyleyen Bush, ´´Dünyanın bağımsız ve barışçı bir Filistin devletine gereksinimi var´´ dedi.

4 HAZİRAN 2003 Ürdün´ün Akabe kentinde Abbas ve Şaron ile görüştükten sonra açıklamalarda bulunan Bush, ´´Bugün herkes tek bir amacı paylaşıyor, oda kutsal toprakların birbirleri ve komşularıyla barış içinde olan Filistin ve İsrail devletleri arasında paylaşılmasıdır´´ dedi.

10 HAZİRAN 2003 Bush, İsrail´in Gazze Şeridi´nde, aralarında aşırı dinci Hamas örgütünün bir liderinin öldürülmesi girişiminin de yer aldığı helikopter saldırılarıyla ´´sarsıldığını´´ söyledi ve taraflara ´´akılcı şekilde davranma´´ çağrısında bulundu. Başkan Bush, ´´Saldırıların Filistin yönetimini terörizmle mücadelede daha zor bir noktaya taşıyacağından endişe ediyorum. Saldırıların İsraillilerin güvenliğine yardım edeceğini de sanmıyorum´´ dedi.

11 HAZİRAN 2003 Başkan Bush, Hamas tarafından üstlenilen saldırının ardından Chicago´da yaptığı konuşmada, ´´Ortadoğu´da barıştan nefret edenlerin,İsrail´in barış ve güven içinde yaşama isteğini yok etmek, Filistin vebaşka devletlerin İsrail ile yan yana barış içinde yaşamasını isteyen Filistin Başbakanı´nın dileğinin gerçekleşmesini istemeyenlerin bulunduğu açıktır´´ dedi.

25 HAZİRAN 2003 Bush, dönemin AB dönem başkanı Yunanistan´ın Başbakanı Kostas Simitis ve AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi ile Beyaz Saray´da yaptığı görüşmeden sonra, ´´Avrupalı liderleri ve dünyanın geri kalanını hızla Hamas gibi terör örgütlerine karşı kararlı önlemler almaya, finans ve destek kaynaklarını kesmeye çağırıyorum´´ dedi. Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, başkan seçildikten sonra 7 kez Şaron´u kabul eden Bush ile bugün ilk kez Beyaz Saray´da bir araya gelecek. Bush, 29 Temmuz´da Şaron´u 8. kez Beyaz Saray´da ağırlayacak.
 

Hisse Başarıyla eklendi