Bu yatırımcılar için bir fırsat olabilir

08.03.2016 - 11:20 | Son Güncelleme :

Metallerde son dönemde görülen yükselişler düşüş bekleyen yatırımcılar için bir fırsat olabilir.

https://i.bigpara.com/i/55big/09102015_altin_650.jpg

Goldman Sachs Group Inc.'nin bazı fiyatların önümüzdeki bir yıllık dönemde yüzde 20 kadar düşmesini beklemeleri ile birlikte, metallerde son dönemde görülen ralli, düşüş bekleyen yatırımcılar için bir fırsat olabilir.

Londra Metal Borsası LMEX Endeksi, Çinli politika yapıcıların dünyanın en büyük tüketici ekonomisinde sorunlu ekonomik büyümenin canlanmasına yardımcı olacağı spekülasyonu ile, Ocak ayının ortasında gördüğü 2009'dan bu yana en düşük seviyesinden yaklaşık yüzde 15 yükseldi. Bu durum içinde bulunduğumuz dönemi,  aralarında Max Layton'ın bulunduğu Goldman analistlerinin 7 Mart tarihli raporlarında belirttikleri üzere, Çin'de talep büyümesinin muhtemelen sürdürülemeyecek olmasından dolayı, bakır ve alüminyumun düşeceği beklentisi ile oynamak için iyi bir zaman haline getiriyor.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

Goldman'a göre, ABD dolarındaki düşüş, Çin verilerinin yeni kredilerin Ocak ayında rekor seviyeye çıktığını göstermesi ve petrol fiyatlarındaki yükseliş muhtemelen 2016'daki rallinin meydana gelmesini sağlarken, son beş yılda fiyatlarda çöküşe neden olan  "yapısal ayı piyasası yönlendiricileri" etkilerini koruyor.

Goldman analistleri, raporlarında, "Fiyatların kayda değer bir şekilde yükselmesi ve aynı zamanda, baz metaller için yapısal durumun çok zayıf kalması ile birlikte, uzun vadeli ufka sahip yatırımcı ve üreticilere, riskten kaçış stratejisileri uygulamaya başlamaları ve önümüzdeki 1 aylık sürede bakır ve alüminyumda kısa pozisyon düşünmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Bakır Londra'da, Ocak ayı ortasından bu yana yüzde 14 civarında yükseldi ve Singapur saati ile 12:16'da ton başına 4,943 dolar seviyesinde işlem görüyordu. Alüminyum ise 12 Ocak'tan bu yana yüzde 10 yükseldi ve bugün ton başına 1,589 dolar seviyesindeydi.

Goldman'ın 12 aylık öngörüsüne göre, bakır ton başına 4,000 dolar ve alüminyum 1,350 dolara gerileyebilir. Banka, Çin ve gelişen piyasalarda kaldıraç azaltma, doların daha da güçlenmesi, madencilik maliyet deflasyonu ve özellikle bakırda önceki dönemlerde sermaye harcamalarında görülen artıştan dolayı güçlü arz büyümesinin, "sermaye harcamaları ağırlıklı" metal fiyatlarını bir yıllık süre boyunca baskı altında tutmaya hazırlandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Analistler, raporlarında, "Genel olarak, Çin talebinde 2016/17 döneminde süregelen bir iyileşme ihtimalinin düşük olduğu sonucuna vardık" dedi.

Goldman, bakır için, Afrika'nın ikinci en büyük üreticisi Zambiya'dan gelen arza ilişkin risklerin azalabileceğini ve bankanın kısa vadeli hurda göstergesinin, dealerların muhtemelen son fiyat rallisini kapitalize edebilmek için stokları azaltmaya başlayacağını işaret ettiğini kaydetti.

 

Hisse Başarıyla eklendi