Britanya Fonları Nakde Dönüyor

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Global finans piyasalarındaki kötü gidiş karşısında gardını alarak nakde dönen fon yöneticilerinin ABD`ye ilgisi artarken, portföylerde Japonya`nın ağırlığı azaltılıyor.


Britanya`daki fon yöneticileri arasında yapılan bir araştırma, global finans piyasalarında hüküm süren volatilite ve bunun yol açtığı kayıpların nakde dönüşe yol açtığını gösterdi. Piyasalardaki olumsuz koşullar, fon yöneticilerinin yüksek risk oranına sahip hisse senedi ve bonolardan çıkmasına neden oluyor. Aynı fon yöneticilerinin ABD hisse senetlerine duyduğu ilgi ise, normalin altında olmasına karşın kasım ayında artış gösterdi. Bu gelişmenin dünyanın bu en büyük ekonomisinde kurumsal karlar ve ekonomik büyüme konularında var olan kaygılara karşın yaşanması dikkat çekti. Çoğunluğu Londra`da yerleşik olan 12 fon yöneticisi ve stratejisti arasında Reuters tarafından yapılan araştırma, nakde ve ABD hisse senetlerine yönelime, Japon hisse ve bono piyasalarından çekilişin eşlik ettiğini ortaya koydu.


SERİNLEME FERAHLATACAK;

Global ekonomi ve kurumsal kazancın motoru konumundaki ABD ekonomisinin soğumaya başladığının göstergeleri, önde gelen menkul kıymet piyasalarında düşüşlerin geçen ay da sürmesine neden olurken, sancıların kısa vadede sona ermesi beklenmiyor. Merkezi Edinburgh`da bulunan 112 milyar dolar portföylü Standard Life`ın yatırım konusundaki baş yöneticisi Keith Skeoch, Burada çok sıkıntı çekiyoruz ve bu kısa vadede sona erecek gibi görünmüyor şeklinde konuşuyor. Buna karşın, global büyümede hafif bir yavaşlamayı olasılık hesaplarında olumlu bir etken olarak gören yatırımcılar, bunun borsalardaki düşüşlerde ifadesini bulan olumsuzluğu önemsiz hale getireceğini ifade ettiler. Kısa vadedeki dalgalanmaların ardından gelecek yıl menkul kıymet piyasalarında olumlu bir tablo ile karşılaşmayı bekleyen Britanyalı yatırımcıların ABD`deki yatırımları kasım ayında yüzde 1.5 arttı.


ABD`DEKİ YATIRIMLAR YÜZDE 43`E ULAŞTI;

Britanyalı yatırımcıların ellerinde tuttukları ABD hisselerinin toplama oranı eylül ayında yüzde 41.5 iken, kasımda yüzde 43`e yükseldi. Menkul kıymet portföylerinde tutulan nakit oranı yüzde 4.5`ten yüzde 4.8`e yükselirken, tahvil portföylerindeki kaynağın oranı yüzde 2.8`den yüzde 4.9`a çıktı. Yatırımcıların, değerinin daha az volatil olması ve borsalardaki düşüşe paralel bir düşüş sergilememesi nedeniyle piyasaların sıkıntılı zamanlarında nakte dönmelerinin alışıldık olduğunu belirten uzmanlar, yaşanan gelişmeyi yadırgamıyor. Kasım ayının başından bu yana S&P 500 endeksindeki düşüş yüzde altının üzerine çıkarken, yıl genelindeki değer kaybını yüzde dokuz düzeyine taşıdı. İleri teknoloji hisselerinin izlendiği Nasdaq endeksinde ise kasım ayında çok daha sert bir düşüş yaşandı. Yüzde 19 düşen endeks, bu yılki zirvesinin yüzde 48 altında.


 

Hisse Başarıyla eklendi