"Brexit gelecek için sorunlu olacak"

19.07.2017 - 11:40 | Son Güncelleme :

İngiltere'de bir parlamento komisyonu, ülkede birliği sağlayan Avrupa Birliği yasalarından Brexit nedeniyle vazgeçilmesi sonucu temel bir sorunun ortaya çıkacağını bildirdi.

https://i.bigpara.com/i/55big/brexit_ingiltere.JPG

Geçen yıl ülke çapında yapılan referandumda kabul edilen AB'den ayrılma kararı, Birleşik Krallık'ı oluşturan dört kurucu ulus arasındaki gerilimi ortaya çıkardı. İngiltere ve Galler ayrılma yönünde, İskoçya ve Kuzey İrlanda ise AB'de kalma yolunda tercih yaptılar. Bu sonuç üzerine İskoç milliyetçileri daha önce kaybettikleri bağımsızlık referandumunun tekrarlanmasını istiyorlar.

İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda hükümetleri, Londra'daki ulusal hükümetin Brexit müzakereleri için yapılan hazırlıklarda kendilerine yeterli yer vermediğinden şikayetçiler.

Haberin Devamı

Reuters'ın haberine göre; parlamentonun Lordlar Kamarası Brexit Komisyonu Başkanı ve eski dışişleri daimi müsteşarı olan Michael Jay, "Brexit'in Birleşik Krallık'ın geleceği üzerindeki etkisi çok derin ve önceden kestirilemeyen bir nitelikte olacaktır. Şu anda iç politika çok tehlikeli durumda" dedi.

Komisyonun hazırladığı Brexit raporunda AB yasalarının üstünlüğünün ve AB Adalet Divanı tarafından uygulanmasının Birleşik Krallık genelinde yasal ve düzenleyici standartların birbirleriyle tutarlı hale getirilmesine katkı yapmış olduğu belirtildi.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

"Dolayısıyla Brexit, Birleşik Krallık'ın bütünü için temel anayasal sorunlar ortaya çıkarmaktadır" denilen raporda, hükümetten, parti politikasından vazgeçerek, Brexit yaklaşımını farklı bölgelerin ihtiyaçlarına cevap verecek biçimde uyarlaması istendi.

Rapor ayrıca, yetki devralmış olan üç farklı ulus içindeki yerel kurumların yetki ve sorumluluklarında da önemli ölçüde artış olacağına dikkat çekti ve bunun öncelikle balıkçılık ve tarım gibi alanlarda olacağını belirtti.

İskoçya'da iktidarda olan İskoç Ulusal Partisi, Brexit kapsamında İskoçya'nın çıkarlarına daha fazla önem verilmezse, AB ile yasal bağların kesilmesi için gereken yasa değişikliklerini engelleyeceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Lordlar Kamarası'nın raporunda, tüm ülkeyi kapsayacak olan Brexit anlaşmasının İskoçya'nın isteklerine yeterince cevap vermemesi halinde, İskoçya için farklı düzenlemelere gidilmesi için haklı bir siyasi ve ekonomik zemin oluşabileceği belirtildi.

"Hükümet, yönetim yetkisine sahip hükümetlere saygı göstermelidir. Sadece onların görüşlerini dinlemek yeterli değildir; bunları dikkate alarak yaklaşımını ona göre düzenlemelidir.

"Aynı şekilde yönetim yetkisine sahip hükümetler de Birleşik Krallık'ın tümünün Brexit'ten kârlı çıkması için hükümete karşı değil, onunla birlikte çalışmalıdır."

 

Hisse Başarıyla eklendi