BOTAŞ G.M. Yardım: Doğalgaz Sıkıntısı Yok

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




-Türkiye`nin Doğalgaz İhtiyacı, Bugün İçin Güvence Altında Ve Kapıda Bekleyen Bir Doğalgaz Sıkıntısı Yok -Rusya`dan Gelecek 8 Milyar Metreküp Doğalgaz Alımında Gecikme Söz Konusu Değil

ANKARA (A.A) - 08.11.2000- BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, Türkiye`nin doğalgaz ihtiyacının bugün için güvence altında olduğunu ve kapıda bekleyen bir doğalgaz sıkıntısı olmadığını bildirdi. Yardım, basında doğalgaza ilişkin çıkan haberler üzerine yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, gelecek yıllar için artması beklenen talep ve doğalgazın yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla yeni projeleri devreye alacak çalışmaların sürdürüldüğünü hatırlatan BOTAŞ Genel Müdürü Yardım, şöyle dedi: Rusya Federasyonu`ndan 8 milyar metreküp doğalgazın iki aşamada alınması söz konusu değildir. İlk 4 milyar metreküp yıl gazın Aralık ayında verilmesi kesinlikle gerçeklere aykırıdır. Söz konusu anlaşma kapsamında alımların tedricen artan miktarlara gerçekleşmesi öngörülmüş olup, 8 milyar metreküpü 2002 yılından itibaren alınacak miktardır.

-UKRAYNA, ROMANYA VE BULGARİSTAN`DAKİ YATIRIMLAR-

Yardım, anlaşmada öngörülen miktarların alınabilmesi için hattın geçtiği transit ülkeler olan Ukrayna, Bulgaristan ve Romanya`da ilave yatırım çalışmalarının sürdürüldüğünü belirttiği açıklamasındaşu görüşlere yer verdi: Romanya`daki yatırımlar tamamlanmış ve geçtiğimiz haftasonu devreye alınmıştır. Ukrayna`daki Tarutino Kompresör İstasyonu inşaatına ilişkin çalışmalar, Transbalkan Konsorsiyumu-Rao Gazprom-Ukrgazprom şirketlerinin oluşturduğu Gaztransit ortak girişimi tarafından sürdürülmektedir. Kompresör istasyonun 2 ünitesinin 2000 yılı sonunda devreye alınması planlanmış olup, üçüncü ünitesi Ocak 2001 tarihinde devreye alınacaktır. Tarutino Kompresör istasyonunun devreye girmesiyle 3.9 milyar metreküp/yıl ilave kapasite artışı sağlanacaktır. Bulgaristan`daki yatırımların da bu yıl devreye alınması planlanmıştır.

-SİSTEM, 60-61 MİLYON/GÜN GAZI TAŞIYABİLİR OLACAK-

Doğalgaz taşıma kapasitesinin arttırılması için Türkiye tarafında yapılan çalışmalara da değinen Yardım, bu kapsamda 2 adet loop (paralel) hat ile 3 adet kompresör istasyonunun inşasının öngörüldüğünü ifade etti. Eskişehir Kompresör İstasyonu`nun 1 ünite ilavesi ile Eylül 2000 tarihinde tamamlandığını vurgulayan Yardım, Bursa ve İstanbul-Ambarlı kompresör istasyonlarının 15 Kasım 2000 tarihine kadar, 2 loop hattının ise Kasım ayı 2000 tarihi sonunda devreye alınacağını bildirdi. Yardım, açıklamasında bu yatırımların tamamlanması ile BOTAŞ Doğalgaz sisteminin 60-61 milyon metreküp/gün gazı taşıyabilir olacağını ifade etti.

-RUSYA`DAN İLAVE GAZ-

Rusya`dan gelecek 8 milyar metreküp doğalgazın alımlarında gecikmenin söz konusu olmadığını ve alım anlaşmasının önünde gidildiğini vurgulayan Yardım, Rusya Federasyonu Başbakanı`nın Türkiye`yi ziyareti sırasındakış aylarında kontrat miktarları üzerinde gaz alımı için girişimde bulunulduğunu ve 2000 yılı Kasım ve Aralık ayları için 39 milyon metreküp/gün gaz alımının esasa bağlandığını vurguladı. İran`dan doğalgaz alımına ilişkin projenin hiçbir zaman gündemden düşmediğini savunan Yardım, İran ile yapılan gaz alım anlaşmasına göre, gaz teslim tarihinin 2001 yılı Temmuz ayı sonu olduğunu ve Doğalgaz boru hattı sisteminin gaz almaya hazır hale geleceğini kaydetti.
 

Hisse Başarıyla eklendi