Borsalarda Dusus Yeniden Basladi.

02.06.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :


Gecen hafta krizinucuncu perdesini yasayan ama hafta sonuna dogru toparlanma isaretleri veren dunya borsalari yine tepetaklak oldu. Rusya Borsasi hukumet tedbirlerine ragmen yuzde 13.5 duserken Asya borsalarinda da makro ekonomik verilerdeki olumsuzlugun surmesi borsalardaki dususun hiz kazanmasina neden oldu. Cuma gunu yuzde 0.9 dusen ve dun sadece yuzde 0.4 yukselisle acilan New York Borsasi`nin yarattigi moral bozuklugu ise tabloyu iyice karamsar hale getiriyor. Yilbasindan bu yana kaybi yuzde 55`e yaklasan Rusya Borsasi dun yine yuzde 14 degre kaybetti. Hukumetin aldigi tedbirlere ve ABD`nin yardim sozune ragmen guvenin kurulmadigi piyasada endeks yuzde 13.5 dustu. Rusya, icinde bulundugu krizden kurtulmak icin IMF`den 10 milyar dolarlik yardim konusunda israrini surduruyor. Uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu Fitch IBCA onde gleen 14 Rus bankasinin kredi notunu dusurdu. Interfax`in haberine gore bes Bankanin notu BB`den BB eksiye, bes bankanin notu BB (-)`den B (+)`ya, dort bankanin notu da B artidan B`ye dusuruldu. Yeni derecelendirmenin nedeninin, Rusya`nin icinde bulundugu mali kriz ve bu bankalarin performans dereceleri oldugu kaydedildi.
Asya para birimlerinin dolar karsisinda zayif kalmasinin da buyuk etki yaptigi borsalarda pazartesi sabahi panik satislar yasandi. Asya krizinin baslangic noktasi olan Malezya Borsasi`nda endeks ulkenin ilk ceyrek buyume hizinda dusus oldugunun aciklanmasiyla yuzde 3.7 geriledi. Bolgesel etkilerin en cok vurdugu borsa olan Hong Kong`da ise endeks yuzde 3.6 geriledi. Asya borsalarinin tam anlami ile bir doimon etkisi yasadigini belirten uzmanlar duzelme imarelerinin izlendigi Tokyo Borsasi`nin da etkinin disinda kalamadigini ve gunu yuzde 2.2 dususle kapattigini belirtiyorlar. Bu arada dolarin hala yen karsisinda 139 seviyesinin uzerinde bulunmasi da bolge ekonomilerine olan guvenin kurulmasini engelliyor.
New York`un dususunden en cok Londra Borsasi etkilendi ve endeks dun yuzde 1.3 geriledi. Uzmanlar kisa vadede kimsenin alici olmaya yanasmadigini ve dususun beklenenden uzun sureli olabilecegi uyarisinda bulunuyor. Bu arada resmi tatil nedeni ile Fransa ve Almanya`nin da aralarinda bulundugu bir cok Avrupa borsasi tatil yasadi. Uzmanlar dun islem yapilmayan borsalarda yasanacak dususun panigi artiracagini ama tersine bir durum yasanirsa uluslararasi yatirimcilarin ozellikle Avrupa`ya akin edebilecegini belirtiyor. (YENIYUZYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi