Borsalar, `banka` desteğiyle yükseldi

19.02.2008 - 09:42 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Avrupa borsaları, bankacılık ve otomotiv hisseleri liderliğinde yüzde 2 oranında değer kazandı. İstanbul Borsası da Avrupa`daki olumlu havanın etkisiyle yüzde 3.24 yükselerek 45 bin 741 seviyesinden kapandı.
İngiltere Hükümeti`nin Northern Rock bankasını `gecici` olarak kamulaştırdığı haberinin ardından Katar`ın İsviçre`nin ikinci büyük bankası Credit Suisse`den hisse aldığını açıklaması piyasaları rahatlattı.
Ayrıca, Barclays ve Lloyds TSB Group`un da yatırımcılarına yüksek kâr payı dağıtacağı söylentisi borsalara dün rahat bir nefes aldırdı.
Uzmanlar, Avrupa borsalarında dün yaşanan yükselişin bir diğer nedenini de şöyle açıkladı: Yılbaşından bu yana Avrupa borsaları yaklaşık yüzde 12 düşüş kaydetti. Yatırımcılar, bu düşüşlerin artık aşırıya kaçtığını düşünüyor. Bankalardan gelen açıklamalarla tepki alımları yaşandı.


`Hisse oranı görüşülüyor`

Daha önce Avrupa ve ABD`deki banka hisselerine toplam 15 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklayan Katar yetkilileri, Credit Suisse`den ne kadar hisse alınacağı konusunda görüşmeler yaptıklarını söyledi. Bu arada bankalararası piyasada dolar kotasyonları 1.1965 YTL`den kapandı. Petrol fiyatları ise 96.17 dolara çıktı.


İngiltere`ye getireceği yük 100 milyar sterlinİngiltere`de mortgage krizi sonucu batma noktasına gelen Northern Rock adlı bankanın `geçici olarak` devletleştirilmesine ilişkin yasal düzenleme, hükümet tarafından acil şekilde Avam Kamarası`na gönderildi.
Bankanın satılması için aranan özel alıcının bulunamaması sonucunda gündeme gelen devletleştirme operasyonu, İngiliz basınında büyük yankı uyandırdı. Büyük bir İngiliz bankasının devletleştirilmesi yolunda alınmış modern zamanların bu türdeki ilk kararı olduğuna dikkat çekilen devletleştirme kararı, İngiltere devlet bütçesine 100 milyar sterlin yük getirecek.
Kararın, bir grup hisse senedi sahibi tarafından mahkemeye götürülebileceği belirtiliyor.
Norhern Rock`ın Başkanı Ron Sandler, bankada mevduatı bulunan yatırımcılara geri ödemenin uzun yıllar alabileceğini açıkladı. Hükümet kaynakları ise el koymayı `doğru zamanda doğru sebeplerle doğru hareket` olarak yorumladı.
 

Hisse Başarıyla eklendi