Borsadan benzer çalım!

13.07.2016 - 15:08 | Son Güncelleme :

Piyasalardaki iştahı görünce şöyle bir döndüm 2012 yazını hatırlamak istedim! Ya da bir dakika, o kadar eskiye gitmeye gerek yok.. Önceki yazılarımdan ufak satır başlarına gidelim yeter.. Hatta son yazımda, 2012’de Avrupa’nın yanıp bittiği dönemlerin altını çizip aynı dönem borsanın rekor kırdığını hatırlatıp, şimdi de teknikte bir bozulma olmadığını, benzer bir görüntünün yeniden yaşanabileceğini belirtmiştim. Nihayetinde bu hafta yeni kıta borsalarında tarihi rekorların geldiğini gözlemledik.


Dünü çabuk unuturuz malum! Yalnız 2012’yi unutmayalım.. Hatırlanırsa o dönem de tuhaf bir süreçten geçiyordu dünya! Akdeniz ülkeleri ki, Yunanistan başta olmak üzere Avrupa Birliği’nin pimini çekiyordu neredeyse. Bu arada daha öncede altını çizmiştim. Avrupa birliğinin sonunu ne İngiltere ne Yunanistan getirecek. İtalya - İspanya gerçek birer el bombası! Neyse fazla girmeyeyim çünkü burası ayrı bir metin konusu. Zaten neler olacağını da önümüzdeki yıllarda hep birlikte göreceğiz. Sonuç itibariyle bir kez daha beklentilerin dip yaptığı dönemde borsalar sağlam bir çalımla pick yaptı diyelim!

2014 ikinci yarısı ve 2015 yılı boyunca o dönemin ekonomi tv kanalında her hafta ve de her yazımda müspet bir şekilde FED ‘in faiz artırımı yapmayacağını anlatmaya çalışmıştım. Gerçi 2015 ‘in son ayında Yellen beni haksız çıkardı ya, neyse! 2016 için de bu savın arkasında olanlardanım! Faiz artırımı zor! O yüzden bu durumu en görünür rafa kaldırıp, işin reel ekonomi tarafını izlemeye almakta fayda var! Ya da durun! Bundan vazgeçtim.. Batık ülkeleri kurtaran aslanlar gibi Merkez Bankaları var Dünya’da nede olsa! Ne gereği var realitenin dimi! FED var.. ECB var.. BOJ var.. BOE var.. var var.. Para var.. Bolluk var.. Güzel güzel de bilançoları var bu Merkez Bankalarının... Peki biz farklı mıyız? Tabi ki hayır! Merkez Bankasından her şeyi çözmesini beklemek, maliye politikasının etkin olmadığı bir ekonomi yaratmak, ilerisi için pek de sağlam sinyaller vermiyor açıkcası.. Vaktimiz varken bu yanlıştan dönmeliyiz.. Reel ekonomiyi ayağa kaldıracak gücümüz varken erken bir farkındalıkla tedbirleri ve teşvikleri şimdiden başlatmalıyız... Kobisinden lokomotif şirketlerimize kadar hepsi çeşitli risklere açıklar... Fiyatlardaki olası depresif bir volatilite, bu riskleri tetikleyip ciddi yıkımlar yaratabilir.. Bizden hatırlatması diyelim! Bir VİOP ‘çu olarak şirketlerimizin bu zayıf noktalarını görebildiğimiz için hatırlatmak ödevimiz. Dahası çaresinide biliyoruz! Bir kısmı ile çalışmalarımız başlasa da üzülerek söylemeliyim ki, hala yolun çok başındayız.

Haberin Devamı

Dönelim yine borsaya.. nereye gider bu borsa diyorsunuz, duyuyorum! Şöyle söyleyeyim. En basit bakış açısıyla her şeyin olması gereken bir fiyatı vardır değil mi! Bu göreceli değil maliyetlerle ilgili bir durumdur..Her ürününde maliyeti x nedenlere bağlı olarak birbirinden farklılaşır.. İşte gayet yalın bir bakışla bizim borsamızın şu anki fiyatı 80,000’dir. Tıpkı Ata Finans grubu olarak her sabah piyasa yorumlarımızı paylaştığımız periscope yayınlarında aylardır dolar için söylediğimiz gibi.. Şu an şu koşullarla diyorum yalnız altını çiziyorum. 70,000’ler sahip olduğumuz notumuzla ucuz kalıyor.. 90,000’ler ise jeopolitik , siyasi ve sosyal risklerle piyasa için yüksek kalıyor.. Aslında değerlemeler açısından gerçekten öyle mi tartışılır tabii ki.. O yüzdendir ki son üç yıldır tüm ortalamalar bize 80,000 bölgesini işaret etmekte! Elimizdeki donelerle şimdilik bu kadar diyor piyasa! Yeni hikayeler lazım.. Hı birde yine hatırlatayım; biraz daha sağlam reel ekonomi.. Binanın kolonlarını reel ekonomi oluşturuyor malum.. Unutmayalım!

Haberin Devamı

Borsa şansınızın yanınızda olduğu sağlıklı günler dilerim.
 

 

 

Hisse Başarıyla eklendi