Borsada kısa pozisyon nedir?

15.10.2015 - 11:47 | Son Güncelleme :

Gelecek bir tarihte bir malın veya paranın değerinde düşüş beklentisi ile satış yapılmak suretiyle beklenen pozisyondur.

https://i.bigpara.com/i/55big/borsa_650_15.jpg

Borsa’da Kısa Pozisyon (Short Position) Nedir? Döviz, altın, menkul kıymet gibi bir finansal araç üzerinden sahip olunan varlıkların aynı cinsten yükümlülükleri karşılayamayan kısmıdır. Forex Piyasalarında buna Açık Pozisyon‘da denir.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Kısa pozisyon (short position) almak, kişinin, halihazırda elinde olmayan bir finansal varlığı başkasından(genellikle aracı kurumdan) ödünç alarak satmasına verilen isimdir. (türev piyasalarda ödünç almadan da yapılabilir, vob'da imkb30 endeks'inde kısa pozisyon almak gibi)

Kısa pozisyon fiyatın düşeceği beklentisiyle alınır. Şimdi satarsınız, kağıt değer kaybedince daha düşük bir fiyattan alır yerine koyarsınız. Aradaki fark sizin karınızdır. Daha çok türev piyasalarda kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Kısa Pozisyona (Short Position) Örnek;

Elinizde 100$ var. Kısa bir süre sonra Dolar’ın değer kaybedeceğini düşünüyorsunuz. Bu yönde bir beklentiniz var. 1$’ın 1,5 TL olduğu dönemde bu beklentiniz güçlendi. Elinizdeki Dolar’ı TL’ye çevirdiniz. Artık 150 TL’niz var. Beklemeye başladınız ve tahmin ettiğiniz gibi Dolar değer kaybetti. Artık 1$’ın karşılığı 1.4TL oldu. Düşüş beklentiniz sona erdiğinde 1.4 TL’den tekrar 100$ alırsınız. 140 TL karşılığı 100$ sahibi oldunuz. Bu Kısa Pozisyon (Short Position) harketi ile 10 TL kazanç elde etmiş oldunuz.

 

Hisse Başarıyla eklendi