Borsada iki kafadarın 4 trilyonluk ‘T+1’ oyunu

12.09.2002 - 09:28 | Son Güncelleme :


Devrim Akyıl adlı bir ‘serbest spekülatör’, borsanın tanınmış oyuncularından biriyle Eczacıbaşı Yatırım ve Intema hisseleri üzerinde ‘T+1’ yöntemini kullanarak büyük oyun oynadı. Hisse senetlerini tırmandıran ikilinin operasyonlarından 4 trilyonluk bir kazanç oluştu.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası`nda (İMKB), biri ünlü spekülatör, diğeri piyasanın tanıdığı portföy yöneticisi iki yatırımcının, Eczacıbaşı Yatırım ve İntema hisse senetlerinde başlattıkları operasyon aracı kurumlara patladı. İkilinin iki hisse senedinde, 9 aracı kurum üzerinden yürüttükleri operasyonda, en az 4 trilyon liralık kazanç sağlandığı iddia edildi.

Eczacıbaşı Yatırım ve İntema üzerindeki operasyonu, borsanın sakin davranarak zamana yayılmış alım-satımlar yapmasıyla ünlenmiş bir spekülatörü ile çeşitli banka ve aracı kurumlarda da çalışmış olan ‘serbest portföy yöneticisi’ Devrim Akyıl`ın birlikte sürdürdüğü belirtildi. Operasyon, tanınmış spekülatör ile Akyıl arasındaki anlaşmazlıkla ortaya çıktı. Uzun süredir Eczacıbaşı Yatırım ve İntema hisse senedi toplayan ve yaklaşık iki ay önce fiyat hareketini hızlandıran borsanın tanınmış spekülatörü, bu süre içinde Akyıl ile anlaşarak, ‘T+1’ yöntemiyle her iki hisse senedinin fiyatını şişirmeye başladı.

TEMMUZ`DA BAŞLADILAR

İkilinin yaptığı anlaşma, Eczacıbaşı Yatırım hisse senetlerinde 3.750 liraya, İntema hisse senetlerinde ise 20 bin liraya kadar geçerliydi. Bu anlaşma sonucunda Eczacıbaşı Yatırım hisse senetleri, Temmuz başında 2.350 liradan başlayarak, önceki hafta 3.800 liraya yükseltildi.

İntema hisse senetleri ise yine Temmuz ayı başında başlayan operasyonla 9.000 liradan geçen hafta başında 20 bin liraya kadar tırmandırıldı. Bu noktada, tanınmış spekülatör ile Devrim Akyıl arasındaki anlaşma kısmen tamamlandı. Ancak, ikilinin arasında yaptıkları anlaşma çerçevesinde satışa konu olması gereken Eczacıbaşı Yatırım ve İntema hisse senetlerinin tümü anlaşmalı hesaplar arasında el değiştirmesine rağmen, her iki hisse senedinde de Devrim Akyıl`ın hesaplarına yönelik satışlar devam etti. Operasyonun başında öngörülen miktarın çok üzerine çıkan satışları karşılamakta zorlanan ve anlaştığı tanınmış spekülatör ile son 5-6 gündür bağlantı kuramayan Akyıl, Eczacıbaşı Yatırım ve İntema operasyonlarından çekilerek ortadan kayboldu.

Bu gelişme üzerine, sürdürülen operasyonda kullanılan aracı üyeler daha fazla riski taşımamayı tercih ettiler ve her iki şirketin hisse senetlerinde satışa geçtiler. Bu nedenle, geçen cuma günü 4 bin lira kapanış değerinde olan Eczacıbaşı Yatırım, piyasadaki diğer tedirginliklerin de etkisiyle dün 2.500 liraya inip, 2.750 liradan kapandı.

İntema hisse senetleri ise geçen hafta cuma günü 23 binliradankapattıktan sonra dün 12.250 liraya kadar çekilip 13.000 liradan günü bitirdi. Böylece, Eczacıbaşı Yatırım üç günde yüzde 31, İntema ise yüzde 43.5 değer kaybetti.
 

Hisse Başarıyla eklendi