Borsada hedef 55 bin mi?

10.07.2007 - 14:09 | Son Güncelleme :

Global likiditenin ABD`den gelen verilere odaklı artan risk iştahı, Türkiye`de siyaset ve ekonomiye yönelik olumlu beklentilerle şaha kalktı

https://i.bigpara.com/i/55big/imkbborsa.jpg

Global likiditenin ABD`den gelen verilere odaklı artan risk iştahı,<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkbborsa.jpg" align="right" vspace="5"> Türkiye`de siyaset ve ekonomiye yönelik olumlu beklentilerle şaha kalktı.

Elif Batu Yener / REFERANS GAZETESİ
 
Yurtdışındaki olumlu havayla, yüksek faiz getirisi olan ülkelere yönelen global likidite, Türkiye`de hem genel seçimler, hem de cumhurbaşkanlığı konusunda sorun çıkmayacağı beklentisiyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nı (İMKB), hem YTL, hem dolar bazında kapanış ve gün içi zirve olmak üzere üç rekora taşıdı. Haftanın ilk işlem gününde 51.388 puanla gün içi zirvesini gören İMKB 100 endeksi, 51.281 seviyesinden de yeni bir kapanış rekoruna imza attı.

Endeks dolar bazında da 4 centle zirveye ulaştı. İşlem bazında 1.2810 YTL`ye kadar inen dolar, 1.2820`nin üzerinde denge ararken, faiz yüzde 17,74`e geriledi.

Uzmanlara göre, geçen hafta yurtdışındaki olumlu havayla hızlanan likidite girişi bir haftada 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında. Son 8 işlem gününde yüzde 13,5 oranında yükselen borsada, bu dönemde şirketlerin piyasa değeri ise yaklaşık 30 milyar dolar artarak 238 milyar dolara dayandı.

İlk durak 51.600`de

Güçlü risk iştahı, olumlu enflasyon verisi ve ABD`den gelen verilerle yurtdışındaki olumlu havaya, siyasi risklerin sonuna gelineceği beklentisi eklenince İMKB`de geçen hafta başlayan ralli hızlandı.

22 Temmuz ve ardından cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle siyasi risklerin, olası bir Kuzey Irak operasyonu nedeniyle de güvenlik risklerinin yüksek reel faiz getirisinin gölgesinde kaldığı İMKB`de endeks bu haftanın ilk işlem gününde de 51.388 puana kadar yükseldi.

Geçen hafta açıklanan haziran ayı enflasyon ve büyüme rakamlarının ardından sanayi üretimi endeksinin beklenenin iki katına çıkarak yüzde 5,2 artması da İMKB`deki harekete olumlu yansıdı. Endeks günü 1.386 puanlık artışla 51.281 seviyesinden kapatırken, hisse senetleri yüzde 2,78 değer kazandı. 

Toplam işlem hacminin 2 milyar YTL olduğu piyasada, ray ihalelerine yönelik beklentilerle Kardemir hisseleri yüzde 4,81 prim yaptı. İlk direncin 51.600 seviyesinde olduğunu belirten uzmanlar, olası bir satış dalgasında 49.200 puana kadar geri çekilme yaşanabileceğini belirtiyorlar.

Amerikan Merkez Bankası`nın (FED) faizleri artırmadığı bir ortamda, Avrupa ve Japonya`da faiz artırımlarına gidileceği beklentisiyle dolarda başlayan kan kaybı dün de devam etti. Bankalararası piyasada 1.2810 YTL`ye kadar gerileyen dolar kotasyonları 1.2820`nin üzerinde denge aradı.

Bu hafta toplanacak olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu`ndan yeni bir indirimin beklenmediği bono piyasasında ise gösterge konumda olan 6 Mayıs 2009 vadeli tahvil yüzde 17,74`ten işlem gördü. 

Eylüle kadar 60.000

Tera Menkul Kıymetler Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen`e göre, İMKB kısa vadede 55.000 puanı görecek. Yabancı yatırımcıların seçim sonrasında olumlu bir tablonun çıkacağı varsayımıyla hareket ettiğini belirten Tezmen, Türkiye`ye ayrıca doğrudan sermaye girişinde de bir artış yaşandığına dikkat çekerek, bunun en son örneğinin Petkim`in rekor fiyata satışı olduğunu hatırlattı.

Yurt dışındaki olumlu havanın yanı sıra Türkiye`nin kendine özgü koşulları nedeniyle benzer ülkelere nazaran daha fazla ilgi gördüğünü kaydeden uzmanlar, yabancıların seçimler sonrasında tek parti ya da koalisyon her türlü sonuca hazırlıklı olduğu görüşünde.

Dolayısıyla uzmanlar endeksin eylüle kadar 60.000 puanı bulabileceği kanısında. AK Parti tek başına iktidar olsun olmasın, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sorun yaşanmayacağı senaryosuna üzerine pozisyon alındığını kaydeden uzmanlar, Seçim sonuçları çok sürpriz olabilir uyarısında bulunuyorlar. 

Yabancı elini yakabilir

Japonya gibi ülkelerden düşük faizle borçlanıp, yüksek reel faiz veren riskli piyasalara girmekten (carry-trade) çekinmeyen yabancı fonların Türkiye`de de elini taşın altına soktuğuna dikkat çeken uzmanlar, Carry-trade çılgınlığı bir yerde bitecek. Böyle devam ederse sonu kötü olur demekten de çekinmiyorlar.

Peki bu carry-trade çılgınlığı nerede bitecek? Uzmanlara göre ömrü en fazla 5 yıl, ama altı ay içinde de her şey tepetaklak olabilir. Dünya genelinde olası bir patlamanın bu kez gelişmiş ülkelerden kaynaklanacağını kaydeden bir uzman, Likiditenin bu kadar bol olduğu bir ortamda enflasyonun fırlamaması mümkün değil dedi.

 

Hisse Başarıyla eklendi