Borsada altı rekor kırıldı

24.07.2007 - 09:11 | Son Güncelleme :

Seçimlerden `piyasa dostu` bir sonuç çıkmasıyla borsa yüzde 5,08 yükselerek 55.625 puanla rekor kırdı

https://i.bigpara.com/i/55big/

Seçimlerden `piyasa dostu` bir sonuç çıkmasıyla borsa yüzde <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkbborsa.jpg" align="right" vspace="5">5,08 yükselerek 55.625 puanla rekor kırdı. Borsada işlem hacmi rekoru da kırılırken dolar Mart 2003`ten bu yana ilk defa 1.2480 YTL`ye indi. Faiz ise yüzde 17,20 ile 13 ayın dibinde.

Ufuk KORCAN / REFERANS GAZETESİ

Haftasonu yapılan seçimlerin piyasaların istediği gibi sonuçlanmasının ardından piyasalarda adeta bayram coşkusu yaşandı. Uluslararası piyasalardaki dalgalı seyre rağmen, borsada altı rekor birden kırılırken, faiz ve dövizde de önemli düşüşler yaşandı.

AK Parti`nin yeniden tek başına iktidar olmasıyla siyasi ve ekonomik istikrarın devam edeceği beklentisiyle yabancı alımlarının hızlandığı borsada endeks yüzde 5,08`lik artışla 55.625 puanla kapanış rekoru kırdı. Endeks gün içerisinde de 55.913 yeni tarihi zirvesini gördü.

Endeks dolar bazında ise 4.5 cent ile rekor kırdı. İşlem hacminde de YTL bazında 3 milyar 375 milyon YTL, dolar bazında ise 2.7 milyar dolar ile yeni zirvelere ulaşıldı. İMKB`nin toplam piyasa değeri de dün yaklaşık 17 milyar dolar artarak 268 milyar dolarla tarihi zirveye ulaştı.

Brezilya ile fark kapandı

İMKB son 1 ayda yaptığı yüzde 23,17`lik çıkışıyla da Brezilya Borsası`yla arasındaki puan farkını kapattı. Öyleki 2006 yılında yaşanan global dalgalanmadan en ağır darbeyi alan İMKB, geçen süreçte diğer gelişmekte olan ülke borsalarının altında performans göstermiş ve yurtdışında beraber değerlendirilen Brezilya Borsası ile arasındaki fark 10 bin puana kadar çıkmıştı.

Ancak İMKB son günlerde gösterdiği performansla aradaki farkı dün itibariyle 2 bin puana kadar düşürdü.



Uluslararası piyasalarda olumsuz bir havanın esmemesi durumunda seçim belirsizliğini geride bırakan Türkiye`nin gelecek dönemde yabancıların ilgi odağı olmaya devam edeceği belirtiliyor.

Gelişmekte olan piyasalarda toplam 220 milyon dolarlık bir fon büyüklüğünü yöneten Global New Europe Fund`tan Vassilis Karatzas, seçim sonuçlarının ardından Türkiye`nin gelecek 12 ay içerisinde en iyi performans gösteren gelişmekte olan ülkelerden biri olacağını ifade etti. 

Dövizde gözler Merkez`de

Döviz piyasasında da dün bir ara 1.2480 YTL`ye kadar inen dolar böylece Mart 2003`ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Yüzde 17,20`ye gerileyen bono faizleri ise son 13 ayın dibine indi.

Piyasalardaki olumlu havanın devam etmesi beklenirken cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yurtdışı piyasalardaki seyrin ana gündem maddesi haline geldiği belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti`nin uzlaşmacı bir tavır alması halinde piyasaların buna olumlu tepki vereceği düşünülüyor.

Döviz piyasasında yabancı satışları devam ederken dün 1.25 YTL`den kapanan doların yurtdışına bağlı olarak düşüşünü sürdürmesi bekleniyor. Kısa vadede 1.20 YTL seviyelerinin görülebileceği ifade edilirken Merkez Bankası`nın döviz piyasasına doğrudan alım yönünde müdahale edebileceği beklentileri yeniden alevlendi.

Bazı bankacılar Merkez Bankası`nın dolara doğrudan müdahale etmesini beklerken bir kısım bankacı ise Merkez Bankası`nın doğrudan müdahaleden önce günlük döviz alım ihalelerinde limiti artırabileceğini söylüyor.

Doların uluslararası piyasalarda kan kaybetmeye devam etmesi iç piyasada satışları desteklediği görülüyor. Öyleki euro/dolar paritesi dün 1,3847`ye kadar çıkarak rekor kırdı ve yeni tarihi zirvesine ulaştı. 

Faizde düşüş sürecek

Fonlama maliyetinin yaklaşık 2 puan altında bulunan bono faizlerinde ise düşüşün hız keserek devam etmesi bekleniyor. Cuma günü yüzde 17,42 seviyesinden kapanan en çok işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin faizi dün yüzde 17,20`ye indi.

Dünyanın en yüksek reel faizini vaadeden Hazine kağıtlarında yabancı alımları sürerken faizlerde düşüşün hızlanması için Merkez Bankası`nın faiz indirimi kararı vermesi gerektiğinin altı çiziliyor. Ancak bu noktada Merkez Bankası`nın özellikle cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik belirsizliğin ortadan kalmış olduğunu görmek isteyeceği görüşü hakim.

Geçtiğimiz aylarda faiz indiriminin yılın son çeyreğinde yapılabileceği sinyalini veren Merkez Bankası`nın cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sorunsuz atlatılması ve mali disiplinin devam ettirildiğini görmesiyle sürpriz bir faiz indirimi kararı alabileceği de beklentiler dahilinde bulunuyor.

Bono faizlerindeki düşüşün yurtdışı ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağlı olarak kısa vadede yüzde 17`ye kadar sürebileceği tahmin ediliyor.

Ak Parti`nin oy oranını artırarak yeniden tek başına iktidara gelmesi, Türkiye`nin uluslararası piyasalarda işlem gören tahvillerinin de değer kazanmasına neden oldu.

Uluslararası piyasalarda işlem gören ve cuma günü 153.4 dolardan kapanan 2030 vadeli Türk tahvillerinin fiyatı dün 0.6 dolar yükselerek 154 dolar seviyesine yükseldi.

 

Hisse Başarıyla eklendi