Borsa İstanbul'da 'faiz' etkisi

05.02.2018 - 10:59 | Son Güncelleme :

BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,18 değer kaybederek 117 bin 911,71 puana geriledi. Uzmanlar, tahvil faizlerindeki sert yükselişin endekse satış getirdiğini belirtiyor.

https://i.bigpara.com/i/55big/bist_haber13.jpg

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısını, yüzde 0,18 değer kaybıyla 117.911,71 puandan tamamladı. Günün ilk yarısında BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 207,69 puan azalırken, toplam işlem hacmi 2,3 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,04, holding endeksi de yüzde 0,18 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla yükselen yüzde 1,35 ile ulaştırma, en çok gerileyen ise yüzde 1,14 ile metal ana sanayi oldu.

Küresel piyasalarda azalan risk iştahı ve Avrupa borsalarındaki düşüşlerden negatif etkilenen BIST 100 endeksi, analistlerin önemli destek olarak nitelendirdikleri 117.200 puanı test etti. Açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin altında kalmasıyla kayıplarının önemli bir kısmını telafi eden endeks, günün ilk yarısında 118.000 puanın hemen altında dengeledi. 

Haberin Devamı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

FAİZDEKİ YÜKSELİŞ SATIŞ GETİRDİ

Meksa Yatırım Pazarlama Müdürü ve Stratejist Murat Tufan, "Geçtiğimiz hafta küresel tahvillerden yaşanan çıkışlar endekslerde tedirginlik yaratmıştı. Borsa İstanbul ise kırdığı rekorlar sonrası 121 bin seviyesi üzerini test etmişti. Ancak başta ABD 30 yıllık tahvil faizleri olmak üzere faizlerin sert yükselişi endekste satışları getirdi. Açıkçası şahsi beklentim endekslerde, ABD Merkez Bankasının geçtiğimiz hafta yaptığı faiz toplantısının ardından bir teknik düzeltme yani satış bekliyordum. Bunun zamanı olarak ise şubat ayının ilk haftası olarak aktarabilirim. Ayrıca özellikle banka kanadında beklenen olumlu bilançoların geçtiğimiz hafta bu yönde açıklanması banka hisselerinin geri çekilmesine neden oldu" dedi.

Tufan şöyle devam etti: "Ağırlıkları itibariyle endekste önemli bir ağırlığı olan bankaların yeniden yükselişe geçme olasılığı borsa için yeniden yukarı yönlü hareket için oldukça önemli.  Bugün açıklanan Türkiye enflasyon rakamlarının beklenilen kadar yüksek gelmemesi Türkiye 10 yıllık tahvillerde bir gevşeme yarattı ve borsa tarafında an itibariyle sınırlı da olsa bir alım getirdi. Mevcut satış baskısının devam etmesi durumunda 116 bin 800 -115 bin 500 destekleri takip edilebilir. Ancak ben olası geri çekilmeleri hızlı yükselen Borsa İstanbul için orta vadede düşük maliyetli alım fırsatı olarak yorumluyorum. Endeksin bu satışları geride bırakması durumunda 124 bin seviyesinde yeni bir rekor beklentimi koruyorum."

 

 

Hisse Başarıyla eklendi