Borsa endeksi nedir, nasıl hesaplanır?

13.12.2017 - 17:19 | Son Güncelleme :

Borsa endeksi nedir, ne işe yarar, borsa endeksi nasıl hesaplanır?

https://i.bigpara.com/i/55big/bist_585.jpg

Endeks, içerisinde birden fazla hisse senedi bulunduran, hisselerin ağırlıklarına göre hesaplanan, oransal değişimleri ölçen bir göstergedir. Endeksler, içerisinde bulunan hisselerin sektörlerine göre ayrılmıştır.

Borsa istanbul da, BIST 100, BIST 30 ve BIST 50 endeksleri vardır. Endeksin içerisinde hisselerin değer kazanıp kaybetmelerine göre endeksin fiyatı oluşmaktadır. Ayrıca sektörel endekslerde bulunmaktadır. BIST Banka endeksi, BIST Kobi Sanayi endeksi vb.

BORSA ENDEKSİ NASIL HESAPLANIR?

Haberin Devamı

BIST 100 endeksi, borsanın genel seyrinden ülke ekonomisine kadar birçok konuda yatırımcılara fikir vermektedir. Peki, BIST 100 endeksi nasıl hesaplanıyor? İşte hesaplama formülü;

 

Hisse senedi endeksleri, fiyat ve getiri endeksi olarak iki farklı şekilde hesaplanmaktadır. Fiyat ve getiri endeksleri arasındaki fark ise temettü ödemeleri ile ortaya çıkmaktadır. Fiyat endekslerinde ödenen temettüler dikkate alınmamaktadır. Getiri endekslerinde ise ödenen temettülerin tekrar borsaya yatırıldığı varsayımı ile hareket edilmektedir. BIST 100 endeksi ise aksi belirtilmediği sürece fiyat endeksi olarak hesaplanmaktadır.

 

Hisse Başarıyla eklendi