Bonozede kararı yetişti ödeme Ekim’de bitecek

23.07.2007 - 10:04 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Bonozedelerin aylardır beklediği ödeme kararı seçimden bir gün önce çıktı.

İmar Bankası mağduru 22 bin bonozedeye ödeme yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı seçime bir gün kala yürürlüğe girdi. Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, bonozedeye yapılacak ödemede anapara olarak, Hazine bonosunun işlem tutarı esas alınacak. Anaparaya işletilecek faiz oranı ise 19 Ocak 2004’ten itibaren hesaplanacak.

Bankaya 3 Temmuz 2003 tarihinde el konulmuş olmasına rağmen bonozedelerin faizi Ocak 2004’te başlatılacağı için, bonozedenin 7 aylık faizi de silinmiş oldu. Söz konusu karara göre, hükümetin ödeyeceği toplam tutarın 1 milyar 200 bin YTL civarında olacağı belirtildi.

Yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre, yapılacak ödemenin esasları ve yöntemi şöyle olacak:

Başvuru süresi 20 gün

Bonozedelerin başvuru süresi, dün başladı. Başvuru süresi dünden itibaren 20 gün olarak belirlendi.

Dava açıp kazanlar için başvuru: Bonozedelerin, kesinleşme şerhli ilam ve istenen belgelerle birlikte BDDK ve SPK’ya ayrı ayrı yazılı başvuru yapmaları gerek. Bunun ardından her iki kurum TMSF’ye bildirim yapacak. Bonozedelerin paraları ise TMSF tarafından ödeme tarihine kadar hesaplanacak faizleri ile birlikte Ziraat Bankası’na 60 gün içinde aktarılacak.

Diğerleri için başvuru: Diğer bonozedeler ise 20 günlük başvuru süresi içinde, iadeli taahhütlü posta yolu ile veya özel kargo/kurye şirketleri aracılığıyla “imza karşılığı teslim” suretiyle TMSF adına merkez olarak belirlenen “Büyükdere Caddesi Bentek İşhanı No: 47 K: 1 Mecidiyeköy 34387 Şişli / İstanbul” adresine başvuracaklar.

Başvuru süresinin bitmesinin ardından TMSF, 60 gün içinde bonozelere ödenecek paraları Ziraat Bankası’na aktaracak.Bonozedeler paralarını bir defada ve nakit olarak çekebilecek.

Bonozedenin elindeki hisse senedinin nominal değeri yerine, işlem tutarı esas alınacak. Örneğin nominal değeri 100 YTL olan Hazine bonosu için 90 YTL ödeyen bonozedeye yapılacak ödemede 90 YTL esas alınacak. Bu tutar anapara olarak değerlendirilecek. Faiz de bu tutara işletilecek.

Faizin işletilmeye başlanacağı tarih bankaya el konulduğu 3 Temmuz 2003 değil, 19 Ocak 2004 tarihi olarak belirlendi. Yani faiz hesabında yaklaşık 7 aylık dönem gözden çıkarılmış oldu.

Faiz hesabı ise şöyle yapılacak: 20 günlük başvuru süresinin son günü itibarıyla (yani 9 Ağustos) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanmış olan en TÜFE endeksinin, tahakkuk dönemi başlangıç tarihinde açıklanmış TÜFE Endeksi’ne bölünmesi ile bulunan oran üzerinden faiz tahakkuk ettirilecek.

Hangi belgeler isteniyor

Başvuru sırasında hazır bulunması gereken belgeler şöyle:

Vatandaşlık numarasını içeren resmi kimlik belgesi veya pasaportun tamamının resmi mercilerce onaylanmış fotokopisi.

formunun veya alacağın varlığını tevsik edici belgelerin fotokopisi.

Yerleşim yeri adresini gösterir resmi belge.
 

Hisse Başarıyla eklendi