Bonolarda gerileme durur

08.11.2001 - 08:34 | Son Güncelleme :

Uzmanlar gecelik fonlama maliyetleri düşmediği sürece önümüzdeki günlerde faizlerde daha fazla bir gerileme beklemiyorlar


Para piyasalarında dün Hazine itfasından kalan paranın büyük bir bölümünün bonoya yönelmesiyle faizler yüzde 80`leri kırarak yüzde 76`lara kadar gevşemişti. Sözkonusu TL`nin bir kısmı da döviz cephesine kaydı ve son günlerde sert düşüşler yaşayan dolarda ufak bir düzeltme hareketi görüldü. Dolar fiyatları gün boyunca ağırlıklı olarak 1 milyon 550 bin/1 milyon 560 bin aralığındaydı. Bu arada Salı günü tekrar ihraç edilen 3 Nisan 2002 ve 26 Haziran 2002 vadeli kağıtlar ihale fiyatına göre sırasıyla yüzde 0.73, yüzde 1.74 prim yaptılar.

Bankacılar, 2002 bütçesinin finansmanı için IMF`den sağlanacak ek kredi beklentilerinin yarattığı olumlu havanın devam ettiğini belirtirken, itfadan kalan paradan dolayı piyasanın artıda olduğunu söylediler. Bu paranın bir miktarı dövize girdiğini ve dolar fiyatlarının bir gün önceye göre yükseliş kaydettiğini belirten bankacılar bunun olağan bir durum olduğunu ve normal karşılanması gerektiğini söylediler. Bono faizlerinin ve doların gelebileceği maksimum yerlere geldiğine dikkat çeken bankacılar, Merkez`in mutlaka kısa vadeli kotasyonlarını indirmesi gerektiğini söylediler. Uzmanlar gecelik fonlama maliyetleri düşmediği sürece önümüzdeki günlerde faizlerde daha fazla bir gerileme beklemiyorlar.

Dolar hacimsiz yükselebilir
Dün, bankalararası döviz piyasasında dolar günü 1 milyon 548 bin liradan tamamladı. Fon yöneticileri, dolardaki yükselişin düzeltme hareketi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, dolara gelen talebi dünkü itfadan kalan fazla paranın özellikle kurumsal müşteriler tarafından dövize yöneltilmesine bağlıyorlar.

Dealerlar, kurun 1.545.000-1.565.000 TL aralığında dar bir bantta tekrar oturduğunun ve gelecek günlerde gelişmelerin takip edilmeye devam edeceğinin altını çizerken, ek kredi yönünde olumlu beklentilerle sürekli aşağı hareket eden doların kısa vadede ise kar realizasyonu yönünde gelişen işlemlerle hareket etmesini beklediklerini söylüyorlar.



 

Hisse Başarıyla eklendi