Boğazlar artık akıllı radarlara emanet

01.07.2003 - 08:51 | Son Güncelleme :


Bugün devreye girecek Türk Boğazları Gemi Trafik Yönetim Bilgi Sistemi sayesinde Boğazlar`ın güvenliği 4 kat artacak

Yılda ortalama 50 bin geminin geçiş yaptığı Türk boğazlarında güvenliğin artırılması için geliştirilen Türk Boğazları Gemi Trafik Yönetim Bilgi Sistemi (VTS) bugün devreye giriyor. VTS, 3 ay sürecek operasyonel test devresinden sonra ekim ayında tüm fonksiyonlarıyla kullanılacak. Dünyanın en gelişmiş elektronik kontrol sistemi olan VTS ile Çanakkale ve İstanbul Boğazları`ndan geçecek gemiler 20 mil öteden tesbit edilerek kontrol altına alınacak. Burada görev yapan özel eğitimli uzunyol kaptanları ise gemilerin rotalarını ve hızlarını kontrol altında tutarak, herhangi bir kazaya yol açmadan geçiş yapmalarını sağlayacak. VTS`nin işletme sorumluluğu Denizcilik Müsteşarlığı gözetiminde Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü`ne ait olacak.

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürü Hücum Tulgar, projenin sistemde görev alacak müdahale botları ve eğitim giderleri ile birlikte toplam 45 milyon dolara mal olduğunu açıkladı. Tulgar Gemilerin hareketliliği, akıntılar ve deniz dibi gibi her türlü meteorolojik durum kontrolümüz altında olacak. Sistem, güvenliği 4 kat artıracak dedi.

Marmara Denizi`nin tamamını kapsayacak
İstanbul Boğazı`nda 8, Çanakkale Boğazı`nda 5 istasyon ve birer kontrol merkezinden oluşacak VTS, 3 ay sürecek test devresinden sonra tüm işlevleriyle devreye girecek. Şarköy, Marmara Adası ve Armutlu bölgelerinde kurulacak ilave sistemlerle önümüzdeki aylarda Marmara Denizi`ni de tam kapsayacak. İstinye`deki ana istasyondan gemilerin geçişini online olarak izleyen VTS uzmanları, geminin rotasından çıkması gibi durumlarda önce telsizle, sonra KEGKİ botları ile müdahale ederek deniz kazalarının önüne geçecek.
 

Hisse Başarıyla eklendi