BIST'te hedef 85 bin! Portföylerde hisse oranı artmalı

09.09.2014 - 06:00 | Son Güncelleme :

Piyasalar açısından hayli hareketli bir süreç yaşıyoruz

https://i.bigpara.com/i/55big/grafikler_650.jpg

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/grafikler_650_5.jpg">

Piyasalar Ağustos ortasından bu yana verdiği kayıpları geri aldı. Borsa tekrar 82.00'in üzerinde. Uzmanlar, Avrupa Merkez Bankası'nın fonlama maliyetini azaltması ve parasal genişleme sinyaşi vermesiyle gelişen piyasalara yönelik beklentilerin arttığına dikkat çekiyor. Yeni süreçte endekste 85.000 hedef veriliyor ve portföylerde hisse oranının arttırılabileceği ifade ediliyor.

Piyasalar açısından hayli hareketli bir süreç yaşıyoruz. Faiz, döviz ve borsada yaşanan volatil süreçte iyi para kazanan da oldu, kaybeden de. Dolar/TL'de 2,05-2,15 bandı değişti, 2,15-2,20 bandında hareket sürüyor.Gösterge faiz, enflasyon baskısıyla yüzde 9,5'in üzerine çıktı. Ekonomist Dergisi'nin haberine göre; burada negatif faizin daha nee kadar sürdürülebilir olduğu tartışılıyor.Borda tarafında ise temmuz sonunda 84.000'lerden ağustos ortasında 77.000'in altına indi. Fakat son dönemde seçimlerin sona ermesiyle bir rahatlama oldu. Dolar kuru 2,18 TL'den 2,15 TL'ye gösterge faiz yüzde 9'a geriledi. Borsa ise yeniden 82.000 seviyesinin üzerine çıktı.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Geçen hafta ise piyasalarda yeni dengeler oluşturulabilecek Avrupa kaynaklı gelişmeler oldu.Ekonominin yeniden durgunluğa doğru gittiğini gören Avrupa Merkez Bankası (ECB), çareyi faiz indiriminde buldu. ECB, geçen hafta içinde flaş bir kararla hem borç verme, hem mevduat hem de politika fazinde 10'ar baz puan indirime gitti. ECB Başkanı Mario Draghi, hem faiz indiriminde bulunarak piyasaların fonlama maliyetini azalttı, hem de parasal gelişme sinyali vererek piyasadaki tahvilleri satın alma yoluyla likidite enjekte edeceğinin sinyallerini verdi.

ECB ve FED

Bunun yanında haftanın son günü ABD tarafında tarım dışı istihdam verisinin 225 bin olan beklentinin altında 142 bin kişi olduğu görüldü, İstihdam verisinin toparlanması, FED'in faiz artışını hızlandıracağı için piyasalar tarafında önemle takip ediliyor. Burada ağırlıklı beklenti faiz artışının 2015 ilk çeyrekte başlayacağı yönünde. Ancak sonbaharda, siyasi gelişmelerin geri plana düşmsiyle birlikte, ECB'nin faiz politikasındaki radikal değişiklikler ve bunun yanında jeopolitik riskler piyasalar tarafında izlenecek.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Geçen hafta itibariyle FED ve ECB arasında para politikaları adına kısa ve orta vadeli net bir yol ayrımı oluşmaya başladığüına dikkat çeken Saxo Capital Strateji Danışmanı Cünety Paksoy, FED sıkılaştırma yönünde ilerlerken ECB ise daha çok  sıradışı genişleme politikalar uygulayacağını beyan etmiş oldu. Piyasaların yönü bu iki güçlü MB arasındaki ayrımın hızına ve gücüne bağlı oalrak belirlenecek diyor.

İskonto var

Avrupa tarafında atılan adımlar sonrasında snbaharda piyasalar tarafında beklentilerin yükseldiğini söyleyen Logos Portföy Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berrin Önder, ECB'nin yaptığı düzenlemeler sonrasında endeks tarafında beklentilerimiz arttı. Sonbaharda jeopolitik tarafta ciddi bir olumsuzluk yaşanmadığı taktirde, borsada 85.000 üstü seviyelerde hareket görebiliriz diyor.

Ağustos ayının ilk yarısında piyasaların olumsuz gelişmeleri fiyatladığını ve Türkiye'nin gelişen piyalara göre iskontosunun arttığını kaydeden Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, sonrasında yaşanan gelişmeleri ise olumlu buluyor. Bol likidite ortamının devamıyla birlikte endekste ilk etapta 84.000-85.000 seviyelerinin görülebileceği yorumunu yapan Ksabalı, sözlerine şöyle devam ediyor: Ancak risklere  de dikkat etmek gerekiyor. Bölgesel riskler artabilir.AB'de durgunluk,en büyük ihracakpazarı olmamız açısından izlenmeli. Yılın sonrlarına doğru ülkenin yeniden seçim atmosferine gireceği de unutulmamalı.

##$HABER_954265$##

Borsa payı artabilir

Ünlü&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, piyasalarda eylül başından bu yana olumlu bir hava olduğunu, ECB'nin aldığı kararın bu olumlu havayı destekleyeceğini ifade ediyor. Bu süreçte Mahmut Ünlü, halka arz, tahvil arzı gibi işlemlerde de artış eğilimi beliyor.

ECB'nin hareketinin önemli bir oyun değişikliği veya Eurozone ekonomilerini uçuracak bir haber olmadığını söyleyen ING Yatırım Genel Müdürü Bülent Altınel, ancak finansal bolluğun devamı niteliği taşıdığını da kaydediyor. Borsada F/K oranının 10,5/11 civarlarında tarihi ortalamalarının bir miktar altında olduğunu anlatan Atınel, borsada bir miktar daha yükseliş olabileceği yorumunu yapıyor. Altınel, ABD 10 yıllık tahvili henüz yukarı trand içinde değil, faiz cephesinde çok tedirgin bir durum henüz yok.Önümüzdeki dönemde doların Euro lehine kuvvetlenmesiyle gelişmekte olan ülkelere para girişi sürer diyor.
Yaşanan gelişmeler sonrasında Logos Portföy, portföylerdeki hisse oranının yüzde 15'lerden yüzde 30-35 seviyelerine çıkarılmasını tavsiye ediyor. Yine kurum, yüzde 30-35 oranında TL faiz(ÖST-tahvil) ve geri kalan miktarla da dolar-Euro döviz sepeti öneriyor.

Yabancılara Ağustos'ta sattı

Yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul'da temmuz ayındaki 504,6 milyon dolar net alımının ardından ağustos ayında yeniden net satıcı konumuna geçti. Geçen aydaki satışlar sonrasında yılbaşından bu yana ise yabancının yaptığı net alımlar da toplamda 1 milyar 622 milyon dolara düşmüş oldu. BİST tarafından yayınlanan veriler doğrultusunda ağustos ayında yabancının en çok aldığı sektörlerin başında havacılık gelirken THY (59 milyon dolar), Pegasus(42 milyon dolar), en çok tercih edilen hisseler oldu.En çok satılan hisseler ise Turkcell(92 milyon dolar), İş Bankası(C)(20 milyon dolar) başı çekti .Bu satışların ardından ise Borsa İstanbul'daki yabancı takas saklama payı temmuz ayındaki 64,4 seviyesinden ağustos sonunda yüzde 64,1'e gerilemiş oldu.

 

Hisse Başarıyla eklendi